Business Internaţional

Ministrul de finante britanic: Criza creditelor este mai severa decat ne asteptam

23.07.2008, 19:13 15

"Efectele evenimentelor din ultima vreme vor fi cu mult mai profunde decat ne asteptam chiar pana la sfarsitul acestui an", a declarat Darling, citat de Bloomberg.
"Este foarte clar. Daca privim in urma la evolutia de anul acesta, putem observa cu usurinta inasprirea conditiilor in intreaga lume", a adaugat ministrul britanic.
Discursul lui Darling vine in contextul celei mai grave crize imobiliare si a celei mai mari cresteri a inflatiei din ultimii zece ani.
Cu toate acestea, el s-a declarat ferm convins ca Marea Britanie va evita recesiunea si a promis ca va continua lupta impotriva inflatiei.
Nesiguranta in legatura cu viitorul economic al tarii, impreuna cu criza prin care a trecut banca Northern Rock in septembrie anul trecut, urmate de o serie de modificari ale politicilor fiscale, au erodat popularitatea premierului Gordon Brown.
Cresterea economica din Marea Britanie ar putea incetini anul acesta pana la 1,6% si pana la 1,3% in 2009, acestea fiind cele mai slabe rezultate din 1992 pana acum, conform unui studiu realizat impreuna cu 40 de economisti. In martie, Darling estima o crestere de pana la 2,25% pentru anul acesta, fata de 3,1% in 2007.
Banca Angliei a prezentat un raport si mai alarmant in privinta cresterii economice pe 2008. Guvernatorul Mervyn King a declarat ca "ar putea urma unul sau chiar doua trimestre de date negative in ceea ce priveste cresterea economica".
Adjunctul sau, John Gieve a declarat ca oficialii britanici se vor confrunta cu o inflatie "cu mult peste 4%", respectiv dubla fata de tinta guvernului.
Banca Angliei se asteapta la o incetinire pana la 1% a cresterii in primul trimestru al lui 2009. Preturile de consum au crescut cu 3,8% in iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind cea mai mare din 1997 pana in prezent.
Preturile locuintelor au scazut in luna iunie cu cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, pe fondul cresterii costurilor de creditare care au redus numarul imprumuturilor ipotecare, declansand cea mai grava criza ipotecara din 1991, conform HBOS, cel mai mare creditor ipotecar britanic.
"Vremurile sunt grele", a declarat Darling intr-un interviu din 14 iulie. "Este greu pentru toata lumea", a adaugat ministrul de finante britanic.
Opozitia conservatoare a inregistrat un avantaj de 22% in fata laburistilor intr-un studiu efectuat de YouGov pe 13 iulie. 46% dintre respondenti s-au declarat convinsi ca Marea Britanie se va confrunta cu o recesiune in 2009, fata de numai 31% in iunie.
In luna mai, Darling a anuntat o reducere de urgenta a taxelor, estimata la 2,7 miliarde de lire (5,4 miliarde de dolari, 3,39 miliarde de euro), care va acoperi 22 de milioane de oameni.
Darling a mai declarat ca cea mai grea parte a crizei creditelor nu a trecut inca, atragand atentia asupra situatiei cu care se confrunta creditorii americani Freddie Mac si Fannie Mae. In Marea Britanie, Alliance & Leicester a acceptat preluarea de catre Banco Santander din Spania pentru suma de 1,26 miliarde de lire sterline (1,58 miliarde de euro, 2,52 miliarde de dolari), mai putin de jumatate din valoarea de piata a institutiei la sfarsitul anului trecut.
"Nu cred ca este intelept pentru nimeni sa speculeze asupra duratei problemelor actuale", a declarat Darling.


Bursele europene scad odata cu profiturile companiilor

Bursele din Europa au inregistrat ieri primul declin din ultimele cinci zile dupa ce Vodafone Group si Apple si-au redus estimarile de venit, scrie Bloomberg. American Express, cea mai mare companie de servicii financiare din SUA, a avut o scadere de 12% la bursa din Germania, dupa ce compania a anuntat o crestere a ratei neindeplinirii obligatiilor financiare. Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila, a coborat cu 13%, iar Apple a inregistrat si ea o scadere in Europa. "Ceea ce vedem astazi este rezultatul efectelor secundare ale crizei de pe piata creditelor", a spus Kevin Lilley, manager de fonduri la Royal London Asset Management. Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 1,8%, pana la 277,16 puncte la bursa din Londra, la mijlocul sedintei de tranzactionare de ieri. Indicele MSCI al zonei Asia-Pacific a urcat cu 1,6%, avand doua zile consecutive de apreciere. Indicii nationali au scazut in toate cele 18 tari vest-europene. FTSE (Marea Britanie) a pierdut 1,69%, CAC 40 (Franta) a scazut cu 0,83%, in timp ce indicele de referinta al bursei germane, DAX, a pierdut 1%.
"Incetinirea economiilor incepe sa se simta", este de parere Andy Lynch, manager de fond in cadrul Schroder Investment Management din Londra. Analistii estimeaza ca veniturile companiilor monitorizate de indicele Stoxx 600 vor scadea cu 2,4% in 2008, comparativ cu
cresterea de 11% de la inceputul anului. Companiile de refinantare Fannie Mae si Freddie Mac au scazut cu 4,7%, respectiv 3%, pe bursa din Germania. (Miruna Vasilescu)


Italienii nu mai cineaza in oras din cauza majorarii preturilor

Increderea consumatorilor din Italia a atins in iulie cel mai scazut nivel de la recesiunea din 1993 pana in prezent, dupa ce preturile record ale alimentelor si ale energiei au diminuat puterea de cumparare, scrie Bloomberg. Indicele calculat de Institutul Isae pe baza unui sondaj realizat pe un esantion de 2.000 de familii a scazut la 95,8 puncte de la varianta revizuita de 99,9 puncte de luna trecuta.
Pretul petrolului a crescut cu 37% anul acesta, ceea ce a contribuit la incetinirea cresterii economice si a majorat preturile bunurilor de consum in cele 15 state europene care folosesc euro cu cel mai rapid ritm din ultimii 16 ani. Atlantia, cea mai mare companie infrastructura a Italiei, a anuntat saptamana trecuta ca va oferi soferilor discounturi la benzina in incercarea de a creste traficul pe drumurile sale. "Increderea consumatorilor s-a prabusit", a spus Marco Valli, economist la UniCredit in Milano. "Oamenii cheltuie mai putin si vor continua sa isi reduca cheltuielile." Cresterea economica a Italiei a fost sub media din Uniunea Europeana mai mult de un deceniu. Somajul este in crestere,
iar rata inflatiei a atins 4% in iunie, maximul ultimilor 11 ani, scazand puterea de cumparare a consumatorilor. Italienii reduc cheltuielile de toate felurile, de la achizitionarea unei masini noi pana la servirea cinei in oras, arata raportul Isae. Vanzarile de imobiliare au scazut pentru a 16-a luna consecutiv. Cheltuielie consumatorilor reprezinta aproximativ doua treimi din economia de 2.400 de miliarde de dolari (1.500 mld. euro) a Italiei. (Adelina Mihai)


Cea mai mare banca din SUA si-a redus drastic castigurile

Bank of America, cea mai mare banca comerciala din Statele Unite, a anuntat ca profitul din cel de-al doilea trimestru a scazut cu 44%, pe fondul pierderilor din sectorul imobiliar, scrie International Herald Tribune. Profitul net al bancii s-a ridicat la 3,41 miliarde de dolari (2,14 miliarde de euro), in timp ce veniturile au inregistrat o crestere de 3%, pana la nivelul de 20,63 miliarde de dolari (12,96 miliarde de euro). Conducerea bancii a precizat ca randamentele ridicate la imprumuturi, impreuna cu majorarea comisioanelor pentru serviciile bancare comerciale si cu rezultatele bune ale investitiilor bancare din aceasta perioada au ajutat banca sa depaseasca problemele economiei americane.
Cu toate acestea, Bank of America a continuat sa inregistreze pierderi de 709 milioane de dolari (445,2 milioane de euro), pe fondul investitiilor ipotecare nerentabile si al creditelor nerambursate. Chiar si asa insa, rezultatele inregistrate de institutie sunt mai bune decat cele preconizate pentru aceasta perioada. La inceputul acestei saptamani titlurile Bank of America au inregistrat o crestere de 6,8%, respectiv 1,86 de dolari/actiune, fiind tranzactionate la un pret de achizitie de 29,35 dolari/actiune (18,43 euro). "Suntem extrem de incantati de rezultatele inregistrate intr-o perioada atat de dificila pentru piata financiara", a declarat Kenneth Lewis, presedintele si directorul executiv al Bank of America. "In afara de investitiile din sectorul imobiliar, restul operatiunilor bancii au inregistrat rezultate bune, data fiind situatia financiara din SUA", a incheiat Lewis. (Vlad Anastasiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO