Business Internaţional

Ministrul de finante Berlusconi cauta iertarea UE

06.07.2004, 00:00 15



Silvio Berlusconi, prim-ministrul italian, se afla in cursul acestei saptamani la Brusseles, in incercarea de a-i convinge pe ministrii de finate europeni ca situatia dificila in care Italia se afla datorita nivelului ridicat al datoriei publice este sub control, relateaza Financial Times.



Intr-o tentativa de a remedia efectele negative pe care aceasta situatie le-a generat asupra guvernului italian si a credibilitatii sale pe pietele financiare, Berlusconi spera sa obtina de la Mario Monti - comisarul european pe probleme antitrust - aprobarea pentru inlocuirea lui Tremonti, influentul ministru de finante care si-a prezentat demisia la sfarsitul saptamanii trecute. Amenintarea lui Gianfranco Fini, liderul partidului conservator Alianta Nationala, de a-si retrage partidul de la guvernare daca Tremonti nu demisioneaza a determinat aceasta decizie.



Sosirea lui Berlusconi poate agrava insa disputa interna din cadrul coalitiei guvernamentale de centru-dreapta care a debutat o data cu infrangerea electorala din alegerile parlamentare europene si s-a intensificat cu ocazia alegerilor locale.



Demisia lui Tremonti a rezultat in urma unei dispute nascute in jurul planurilor sale de modificare a regimului fiscal si de reducere a cheltuielilor guvernamentale pentru 2005. Berlusconi - care asigura interimatul Ministerului de Finante - va cauta sa evite o atentionare din partea ministrilor europeni referitoare la bugetul pe 2004. Presedintia olandeza a Uniunii Europene a sugerat ca este posibil ca Italia sa fie totusi iertata.



In cursul lunii aprilie, Comisia Europeana a cerut guvernului de la Roma sa ajusteze masurile de reglare a deficitului bugetar, dar o eventuala sanctiune necesita aprobarea statelor membre. Decizia a suferit deja o amanare.



Este de asteptat ca Berlusconi sa prezinte reduceri ale cheltuielilor de 7 miliarde de euro, pentru ca Italia sa se incadreze in regulile privind deficitul bugetar impuse de UE. Insa mult asteptata schitare a bugetului pe 2005 va fi probabil amanata pentru la sfarsitul anului.



Gerrit Zalm, ministrul de finante al Olandei - tara ce a preluat sefia Uniunii Europene in aceasta luna - va prezida intalnirea. El a afirmat ca este posibil ca statele membre sa evite acordarea unui avertisment oficial, dar numai in cazul in care Berlusconi va prezenta argumente asiguratorii solide.



Acordul guvernului italian de a aproba planificatele reduceri de cheltuieli bugetare inainte de data intalnirii ministrilor europeni sprijina ideea tolerantei statelor membre. Zalm a declarat ca pozitia actuala a lui Berlusconi (prim-ministru si ministru de finante in acelasi timp ) este "extrem de influenta", facand si o paralela cu situatia din 2002, cand Germania si Portugalia au evitat o cenzura formala din partea statelor membre, in ciuda recomandarilor comisiei.



Oficialii italieni au mentinut permanent contactul cu Zalm la finalul saptamanii trecute, discutiile finalizandu-se prin hotararea de reducere a cheltuielilor bugetare in cadrul unei sedinte prezidata de Berlusconi.



In cursul anului trecut, Olanda, Franta si Germania au incalcat si ele limita impusa de pactul european de stabilitate si crestere economica, conform caruia deficitele bugetare ale tarilor membre nu trebuie sa depaseasca pragul de 3% din produsul intern brut. Guvernele europene intentioneaza pentru 2005 sa modifice acest pact pentru a-l face mai flexibil. "Toate tarile trebuie tratate egal", a afirmat Zaml,alimentand ipoteza unei amanari a sanctiunii.



Italia s-a confruntat pentru prima data cu posibiliatea de a primi un avertisment din partea Europei in primavara lui 2004, datorita insistentei cu care sustinea ca deficitul sau pentru anul in curs va fi inferior celor 3 procente impuse, in ciuda numeroaselor proiectii ce indicau o cifra de 3,5 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO