Business Internaţional

Ministrul britanic de finante: Modelul economic si social european este "depasit"

28.10.2005, 19:22 21

Europa trebuie sa-si reformeze modelul social si economic "depasit de evenimente" si de concurenta mondiala, a apreciat ministrul britanic de finante, Gordon Brown, intr-un articol publicat de Wall Street Journal, ieri, in ziua summitului european de la Hampton Court.

"Tratarea cu seriozitate a reformei economice nu reprezinta doar vorbe, ci si fapte, transpuse in modernizarea pietei muncii, a capitalului si de marfuri", a comentat Brown.

"Un pro-european veritabil trebuie sa convinga Europa sa se orienteze catre exterior, pentru a deveni competitiva pe scena internationala, pentru a-si adapta modelul social realitatilor internationale si pentru a fi mai deschisa in relatiile comerciale cu restul lumii", a explicat ministrul britanic, propunand abolirea protectionismului si reformarea pietei muncii.

Reluand subiectul sau preferat, ministrul britanic de finante a explicat ca "un model social care lasa 20 de milioane de oameni fara un loc de munca are nevoie de o transformare radicala".

"Scopul nu este de a proteja angajarea pe viata, ci capacitatea de a obtine un loc de munca pe viata", a explicat ministrul, al carui mesaj a facut de asemenea trimitere la Politica Agricola Comuna (PAC), subiect de controversa intre Franta si Marea Britanie.

"Punctul de plecare al unei noi deschideri ar fi reformarea acestei politici de subventii agricole care dauneaza tarilor in dezvoltare si absoarbe jumatate din bugetul Uniunii", a spus Brown.

In opinia cancelarului britanic, summitul informal de la Hampton Court este "o ocazie de a readuce economia europeana pe calea reformei, a modernizarii si a cresterii".



Comisia Europeana va lansa in curand o noua propunere destinata partenerilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului pe tema agriculturii, a declarat presedintele comisiei, Jose Manuel Baroso, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Figaro. Noua oferta "nu va depasi mandatul comisiei, va fi conditionala, echilibrata si probabil va debloca negocierile. Propunerea va avea repercusiuni si asupra tarifelor percepute in afara sectorului agricol, serviciilor si respectului pentru proprietatea intelectuala", a continuat Baroso. De asemenea, presedintele Comisiei Europene a subliniat faptul ca noua masura va fi in concordanta cu cererile unor companii de importanta majora din Franta. "Europa nu trebuie sa fie responsabila pentru esecul negocierilor", a mai spus Baroso, subliniind importanta atingerii unui acord comun. Organizatia Mondiala a Comertului doreste incheierea unui acord inaintea conferintei din Hong Kong programata pentru luna decembrie al carui obiectiv este obtinerea unei intelegeri finale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO