Business Internaţional

Miliţia kurdă şi rebelii musulmani din Siria au format o alianţă care să lupte împotriva grupării SI: "Scopul acestei forţe este să consolideze un stat sirian democratic"

Miliţia kurdă şi rebelii musulmani din Siria au format...

Autor: Roxana Maciuca

12.10.2015, 17:14 240

Noua alianţă, denumită Forţele democratice din Siria, îşi propune să elimine organizaţia teroristă Stat Islamic din capitala sa de facto, al-Raqqa, din nord-estul Siriei, susţine oficialul kurzilor din Siria, Idriss Nassan.

Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului şi presa locală kurdă au publicat documentul care atestă existenţa alianţei, din care fac parte Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG), un număr mic de grupuri aliate formate din rebeli musulmani şi miliţia creştinilor asirieni din nord-estul Siriei.

"Această perioadă delicată ... solicită o forţă militară patriotică unită pentru toţi sirienii - kurzi, arabi, asirieni - şi toate celelalte grupuri sociale prezente în Siria", se arată în anunţul respectiv.

"Scopul acestei forţe este să consolideze un stat sirian democratic, în care toţi oamenii să se bucure de libertate, justiţie, demnitate, fără ca cineva să le refuze drepturile legimite", se mai precizează în document.

Anunţul a venit la câteva zile după ce oficiali americani au anunţat că SUA abandonează programul militar al Pentagonului de a antrena şi de a echipa militar luptători rebeli care să lupte contra SI.

Kurzii împreună cu aliaţii lor şi susţinuţi de raiduri aeriene ale SUA au eliminat SI din arii întinse din nordul Siriei în cursul acestui an.

In iunie, au obţinut control asupra oraşului Tel Abyad, blocând liniile de acces ale organizaţiei Stat Islamic de la frontiera cu Turcia şi au avansat până la 50 de kilometri de oraşul al-Raqqa.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO