Business Internaţional

Miliardarul Warren Buffett face pariul vietii: mizeaza 27 mld. $ pe revenirea economiei americane

Miliardarul Warren Buffett face pariul vietii: mizeaza 27 mld. $ pe revenirea economiei americane

Warren Buffett, presedintele Berkshire Hathaway: Toate acestea se intampla pentru ca tata nu mi-a cumparat un tren de jucarie atunci cand am fost copil.

04.11.2009, 23:30 78

Warren Buffett a incheiat acordul vietii lui si a pariat peviitorul economiei SUA, achizitionand compania feroviara BurlingtonNorthern Santa Fe (BNSF), pentru care a platit 26,6 mld. dolari(18,16 mld. euro).
Legendarul investitor era de mult in cautarea unui acord "elefant"catre care sa isi canalizeze muntii de bani. Buffett detinea deja oparticipatie de 22,6% in cadrul Burlington, unul dintre cei maimari operatori feroviari din Statele Unite, acum achizitionandcelelalte 77% din actiuni.
Preluarea adanceste expunerea lui Buffett fata de sectoareletraditionale ale economiei, care mult timp au reprezentat bazaimperiului sau, alaturi de serviciile financiare, fapt cesubliniaza increderea sa in revenirea economiei pe crestere. "Esteo afacere foarte solida, care va avea o evolutie satisfacatoaredaca economia evolueaza bine", a spus Buffett.

Transportulferoviar va reveni la moda
Acordul evalueaza compania BNSF cu sediul in Texas la 44 mld.dolari (30 mld. euro), inclusiv datoriile de 10 mld. dolari alecompaniei, precum si valoarea participatiei pe care Berkshire aacumulat-o incepand cu 2007.
Criza financiara nu l-a descurajat pe Warren Buffett, care aincheiat o serie de acorduri indraznete in perioadele de tulburaride pe piete.
Sa cumperi o companie feroviara poate parea pentru multi o decizieluata de un om de moda veche - o achizitie mai potrivita pentrusecolul al IX-lea mai degraba decat secolul actual. Buffett insacrede ca odata ce economia isi va reveni, bunurile vor incepe safie transportate mai mult pe calea ferata. Burlington Northerntransporta carbune si cherestea din Vest, cereale din regiuneacentral-vestica si importurile ce vin direct din Mexic si Canada,sau prin porturile din California.
Buffett "prevede" ca transportul feroviar are viitor deoareceacesta este mai eficient din punctul de vedere al consumului decombustibil si al emisiilor de noxe decat camioanele.
Investitorul marturiseste ca acum si-a indeplinit un vis ce i-afost negat in copilarie.
"Toate acestea se intampla pentru ca tata nu mi-a cumparat un trende jucarie atunci cand am fost copil", a glumit Buffett.

Buffett isi cumpara "jucarii" scumpe
Noua lui "jucarie" il va costa scump pe investitorul american.Berkshire Hathaway, conglomeratul pe care el il conduce, va cheltuiaproximativ 100 de dolari (68 de euro) per actiune, banipecare ii va plati atat sub forma de actiuni ale Berkshire, cat sicash. Ca parte a ofertei, Buffett realizeaza un stock split -creste numarul de actiuni de clasa B pentru a plati actionariiBurlington Northern si incalca astfel regula de a nu realizaniciodata un stock split in cadrul Berkshire. Pretul va fi ajustatastfel incat capitalizarea de piata a companiei sa ramanaaceeasi.
In momentul in care au incheiat acordul cu compania feroviara,Berkshire Hathaway a acceptat un comision de incalcare acontractului mult mai mic decat de obicei, semn ca Buffett seasteapta ca acordul sa fie incheiat fara probleme.
In cazul in care Burlington se decide sa anuleze intelegerea,Berkshire va primi 264 mil. dolari (180 mil. euro), potrivitcontractului. Aceasta valoare reprezinta mai putin de 1% dinvaloarea totala a acordului ce cuprinde datoria neta a grupului. Inmod obisnuit comisionul se stabileste la 2% pana la 3% din valoareaacordului, a spus Elizabeth Nowicki, profesor la Facultatea dedrept a Universitatii Tulane.
"Berkshire stie ca exista sanse foarte foarte mici ca Burlington sadoreasca sau sa aiba oportunitatea sa se retraga", a spus Nowicki,fost avocat de fuziuni si achizitii in cadrul firmei Sullivan &Cromwell din New York. "In conditiile actuale ale economiei maindoiesc ca Burlington va primi alte oferte de preluare."
Investitorii Burlington Northern au reactionat puternic la aflareavestii, astfel incat pretul unei actiuni a urcat la 97 dolari peractiune, in crestere cu 28%. Desi euforia s-a extins si asupraactiunilor altor companii de transport, acordul nu a alimentat ocrestere a pietei in ansamblu. Indicele Dow Jones a scazut 0,18%,pana la 9.771,91 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO