Business Internaţional

Miliardarul Haim Saban va prelua ProSieben

07.08.2003, 00:00 17



Creditorii grupului german KirchMedia au acceptat, marti, o oferta revizuita depusa de miliardarul american Haim Saban pentru cumpararea societatii de televiziune ProSiebenSat.1, cea mai importanta din Germania.



Sustinut de fonduri private de investitii, Saban a oferit un pret de 7,50 euro/actiune pentru pachetul de 72% detinut de Kirch din actiunile ordinare, fara drept de vot, ale ProSiebenSat.1 Media, reprezentand aproape 525 milioane de euro.



"Votul pentru oferta lui Haim Saban a fost unanim", a declarat un purtator de cuvant al KirchMedia, adaugand ca si alte oferte au fost examinate. El a apreciat ca acordul ar putea fi semnat peste cateva zile.



Dupa finalizarea tranzactiei, Saban urmeaza sa inainteze o oferta publica de cumparare a actiunilor preferentiale ProSieben, listate la bursa si care confera drepturi de vot, pe baza cotatiei bursiere medii din ultimele trei luni, care este in prezent de 5,60-5,65 euro, au indicat unele surse.



Pretul acestor actiuni a scazut cu 6,4% la vestea acceptarii ofertei depuse de Saban, ajungand la 6,27 euro la 12.49 GMT.



Comitetul creditorilor grupului insolvabil KirchMedia este dominat de bancile germane Commerzbank, HVB Group, DZ Bank si BayernLB, precum si de studiourile de cinema Walt Disney Co. si de studiourile Columbia, care apartin grupului Sony.



Oferta omului de afaceri Haim Saban este sustinuta de fondurile Providence Equity Partners, Hellman & Friedman, Thomas H. Lee, Quadrangle Group si Bain Capital, potrivit surselor.



Societatea ProSiebenSat.1, scoasa la vanzare de peste un an, reprezinta cea mai atractiva parte a grupului infiintat de Leo Kirch, care a devenit insolvabil anul trecut, din cauza unor datorii de mai multe miliarde de euro.



Saban a mai incheiat in martie un acord provizoriu cu creditorii, care a fost, insa, respins de acestia in luna iunie.



La acea data, Haim Saban era singurul candidat ramas pentru preluarea acestor active dupa ce un consortiu format din editura Heinrich Bauer Verlag si HVB Group, a doua banca ca marime din Germania, s-a retras de la negocieri. Printre marile companii interesate de postul de televiziune german s-au mai numarat grupul News Corp., controlat de omul de afaceri Rupert Murdoch, si trustul media american Viacom - care detine, printre altele, posturile CBS, MTV si VH1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO