Business Internaţional

Miliardarul George Soros în pandemie: Donald Trump şi-ar dori să fie dictator, dar este împiedicat de Constituţie. Ar trebui să colaborăm cât mai puţin cu China pentru a ne proteja democraţiile

sursa foto: Profimedia

Soros l-a criticat dur pe Donald Trump şi a spus că acesta nu reprezintă valorile unei societăţi libere şi deschise.

Autor: Alex Ciutacu

16.05.2020, 22:54 1788

Miliardarul filantrop George Soros a criticat atitudinea preşedintelui Donald Trump în timpul pandemiei, precum şi colaborarea cu China, întrucât aceasta s-ar putea dovedi un pericol la adresa democraţiilor libere, potrivit CNBC.

Soros l-a criticat dur pe Donald Trump şi a spus că acesta nu reprezintă valorile unei societăţi libere şi deschise.

„Donald Trump şi-ar dori să fie dictator. Dar el nu poate deveni dictator pentru că există o Constituţie în Statele Unite, pe care oamenii încă o respectă, iar aceasta îl va opri din anumite decizii – ceea ce nu înseamnă că nu va încerca în continuare, întrucât este în joc supravieţuirea lui politică”, a explicat miliardarul George Soros, într-un interviu cu publicaţia germană Augsburger Allgemeine.

Colaborarea cu China

Soros a spus că SUA ar trebui să limiteze colaborarea cu China pentru a-şi proteja propria democraţie.

În interviul publicat luni, Soros a explicat că tensiunile actuale dintre cele mai mari două economii ale lumii, corelate cu acuzaţiile preşedintelui Donald Trump care învinuieşte China pentru pandemia de Covid-19, generează obstacole în calea eforturilor de a eradica virusul.

„Sunt mulţi oameni care spun că ar trebui să colaborăm mai bine cu China (n.r: pentru depăşirea crizei) – dar eu nu cred că ar trebui să facem acest lucru. Trebuie să ne protejăm democraţiile şi societăţile libere. În acelaşi timp, trebuie să găsim o modalitate de a coopera pentru a lupta cu schimbările climatice şi cu noul coronavirus. Nu va fi uşor”, a spus George Soros.

Soros despre Xi Jinping

Miliardarul a declarat pentru ziarul german că empatizează cu cetăţenii chinezi care au susţinut vocal că se află „sub dominaţia unui dictator”.

În acelaşi timp, el a apreciat că actuala criză pune presiune pe liderul chinez Xi Jinping, care a preluat forţat puterea pe viaţă în China.

„Mulţi chinezi educaţi sunt foarte supăraţi pe conducerea partidului pentru că au ascuns coronavirusul pentru atâta timp. Când Xi a eliminat mandatele şi s-a numit singur preşedinte pe viaţă, el a distrus viitorul politic al unei elite importante de oameni. A fost o mare greşeală din partea lui. Deci, da, el este foate puternic într-un anumit mod, însă în acelaşi timp foarte slab, poate chiar vulnerabil acum”, a spus Soros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO