Business Internaţional

Micile intreprinderi din Marea Britanie nu intra pe lista cu prioritati a politicienilor

05.11.2008, 15:43 27

Conditia antreprenorilor care detin intreprinderi mici s-a transformat intr-o tema de dezbatere in timpul alegerilor prezidentiale americane. Acum, discutiile pe aceasta tema s-au aprins si in Marea Britanie.

John Banwell detine o curatatorie in orasul Weymouth din sudul Angliei. Recent, a contactat banca pentru a reinnoi termenii unui contract in valoare de 20.000 de lire sterline, pentru a afla ca dobanda aproape s-a dublat, scrie International Herald Tribune.
Banwell a incercat sa-i explice directorului diviziei bancare HSBC ca are nevoie de bani pentru a plati salariile celor patru angajati si pentru a-si achita facturile pana cand va avea clienti. Ca replica, a primit o scrisoare explicativa care arata ca banca nu poate face nimic cu privire la rata sa, care a crescut cu 7% mai mult fata de cea initiala.
Banwell a primit ajutor financiar din partea unui prieten, insa acest imprumut nu i-a rezolvat problema pe termen lung - supravietuirea afacerii intr-un climat al constrangerilor creditorilor din mijlocul unei scaderi a activitatii economice.
"Costurile combustibilului si ale materialelor au crescut si va trebui sa crestem preturile produselor, insa ma tem de o scadere in vanzari. Cu siguranta banii trebuie sa fie disponibili acolo unde este nevoie", a adaugat el.
Scaderea activitatii economice afecteaza intreprinderile de orice marime. Insa Marea Britanie, o tara cunoscuta ca fiind "o natiune de comercianti", are o afinitate speciala pentru intreprinderile mici.
Iar experienta lui Banwell reprezinta miezul luptei dintre reprezentantii intreprinderilor mici si Guvern, cu privire la dimensiunile ajutorului pe care ar trebui sa-l primeasca companiile mici la intrarea tarii in recesiune dupa 17 ani.
Sustinute de strategiile puternice de afaceri, de opozitia Partidului Conservator si de cele doua mari ziare tabloide ale tarii, intreprinderile mici solicita credite mai ieftine si reduceri de taxe, dupa ce pachetul de salvare acordat de Guvern a esuat in incercarea de a debloca imediat acordarea de credite.
Cu toate ca intreprinderile mici aduc mai mult de jumatate din PIB-ul Marii Britanii si in cadrul lor exista mai mult de 13 milioane de angajati, argumentele lor sunt controversate. Problemele cu care se confrunta sunt costurile mari pentru creditare si declinul in cheltuielile consumatorilor.
Unii analisti au declarat ca intreprinderile mici au fost mai vulnerabile la scaderea activitatii economice, pentru ca ele depind mai mult de finantari.
"O companie mare are mai multe optiuni pentru a-si majora capitalul", a declarat Philip Shaw, economist-sef la Investec Securities din Londra. Insa altii sustin ca firmele mai mici sunt avantajate, pentru ca sunt mai flexibile si se pot adapta mai usor la o incetinire a cererii.
Aceste schimbari reprezinta rezultatul unor rate ridicate ale imprumuturilor interbancare, alaturi de o previziune deteriorata a economiei si o atitudine mai conservatoare a bancilor cu privire la riscuri.
Guvernul britanic a incercat sa deblocheze creditarile printr-un pachet de salvare acordat Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB si HBOS, cu conditia ca bancile sa se intoarca la nivelurile din 2007 in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi pentru intreprinderile mici. Recent, Alistair Darling, ministrul de finante britanic, s-a intalnit cu executivii altor mari banci britanice pentru a-i convinge sa reduca costurile de creditare pentru intreprinderile mici.
In loc sa deblocheze acordarea de credite, solicitarile au condus la o critica venita din partea unor investitori. Acestia sustin ca Guvernul a repetat aceeasi greseala din timpul avantului economic: a incurajat imprumuturile.
"Intreprinzatorii anticipeaza ca bancile ii vor putea sustine, intrucat si ele au primit ajutor", a declarat Neill Thomas, consultant la KPMG in Londra. Acestea ar putea fi vesti proaste pentru cele 4,7 milioane de intreprinderi mici din Marea Britanie si ii va infuria pe cei care si-au transformat intreprinderile din imprumutatori in depozitori in ultimii 17 ani.
Companiile mici detin 1,48 miliarde de lire sterline (1,9 mld. euro) in banci, devenind astfel unul dintre cele mai mari grupuri de depozitari. Unul dintre depozitari este William Mullings, proprietarul unui magazin de bijuterii din Londra, fondat de familia sa in 1798. El este indignat de faptul ca Guvernul a acordat ajutor bancilor, care care nu vor sa acorde imprumuturi acum.
"Daca incepi o afacere, orice fel de afacere, ar trebui sa fii capabil sa o faci fara ajutor guvernamental", a declarat Mullings. Conceptia generala este ca intreprinderile mici vor scoate Marea Britanie din recesiune.
"Oamenii care conduc intreprinderile mici ale Marii Britanii reprezinta motorul economiei", a declarat Peter Mandelson, secretarul pentru afaceri al Guvernului britanic.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO