Business Internaţional

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit: Mai avem doar câteva ore în care putem încheia un acord cu Marea Britanie

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit:...

Autor: Alex Ciutacu

18.12.2020, 10:51 220

Marea Britanie şi Uniunea Europeană mai au doar câteva ore la dispoziţie pentru a găsi o cale de mijloc în acordul comercial post-Brexit, într-o încercare de a evita începutul unei crize dure peste două săptămâni, când Regatul Unit iese efectiv din cel mai mare bloc comercial al lumii, potrivit Reuters.

Pe măsură ce discuţiile continuă, fiecare parte cere un compromis din parte celuilalt, iar ambele tabere inundă presa cu declaraţii prin care încearcă să aducă o presiune în plus în negocieri. Cu toate acestea, mesajele mixte arată un singur lucru: e puţin probabil ca cele două părţi să ajungă la un acord.

„Este momentul adevărului. Există o şansă de a ajunge la un acord dar calea spre acesta este una foarte limitată acum. (...) Mai avem foarte puţin timp rămas, doar câteva ore, pentru a avea un rezultat pozitiv din aceste negocieri care să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021”, a declarat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, în faţa parlamentului european.

Premierul britanic Boris Johnson i-a spus preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că discuţiile sunt „într-o situaţie foarte serioasă” şi că este foarte posibil să nu se ajungă la un acord dacă UE nu vrea să îşi schimbe semnificativ poziţie.

La rândul ei, von der Leyen a declarat că s-au făcut progrese, dar nu se ajunge încă la un acord pe subiecte precum apele de pescuit.

În final, Boris Johnson va trebui să decidă dacă acceptă deal-ul pus pe masă de Bruxelles sau dacă se va confrunta cu urmările crizei care va începe la 1 ianuarie, după ce Marea Britanie părăseşte blocul comercial la data de 31 decembrie.

Marea Britanie a intrat în Uniunea Europeană în 1973 şi a ieşit în mod formal din UE în data de 31 ianuarie. De atunci, cele două părţi au menţinut o perioadă de tranziţie în care regulile de comerţ călătorie şi cele de business au rămas neschimbate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO