Business Internaţional

Metro are cinci papusi Matrioska, fiecare cu cate 200 mil. dolari

29.05.2003, 00:00 53

Gigantul german din sectorul de retail Metro AG intentioneaza sa investeasca peste un miliard de dolari in Rusia in urmatorii cativa ani, conform guvernului si unor oficiali ai unor companii.
Metro, ce are patru magazine in Rusia, isi anuntase anterior intentia de a investi sume mari in aceasta tara, iar in aceasta saptamana oficialii companiei se afla in Rusia pentru a discuta planurile de investitii in cadrul unor intruniri cu ministrul dezvoltarii economice si comertului, German Gref, cu primarul Moscovei Iuri Luzhkov, primul ministru adjunct Boris Aliosin si cu presedintele Camerei de Comert a Rusiei, Evgheni Primakov.#leadend#
Aliosin a declarat ca Metro va lua in discutie planuri ambitioase de investitii in cadrul intrunirii.
O sursa anonima din cadrul Ministerului Dezvoltarii Economice si Comertului, unde reprezentantii Metro s-au intalnit cu Gref luni, a declarat ca Metro urmeaza sa investeasca peste 1 miliard de dolari in Rusia.
"Intentionam sa investim aceasta suma in decurs de cinci ani," a confirmat un reprezentant al Metro, care nu a dorit sa-i fie mentionat numele.
Purtatoarea de cuvant a Metro, Iulia Belova, a declarat ca Metro a investit 140 milioane de dolari pe an pe piata rusa, insa planurile de dezvoltare ale companiei includ necesitatea majorarii investitiilor.
"Vom investi 200 milioane de dolari in Rusia in fiecare an," a declarat Belova.
Jurgen Homeyer, un alt purtator de cuvant al companiei Metro, s-a dovedit putin mai modest in proiectiile pe care le-a lansat.
In cadrul unui interviu prin telefon acordat de la sediul companiei din Dusseldorf, acesta a declarat numai ca investitiile companiei se vor situa peste nivelul de 200 milioane de euro in urmatorii doi ani, explicand ca fiecare magazin deschis de Metro necesita investitii de aproximativ 20 milioane de euro.
Metro intentioneaza sa deschida 10 magazine in Moscova, St. Petersburg si regiunea Rostov pana la sfarsitul anului 2004, a anuntat Homeyer, un proiect care va fi finalizat in decurs de doi ani.
Doua dintre aceste magazine sunt deja in stadiul final de pregatire. Compania intentioneaza sa deschida un al patrulea magazin de Cash&Carry in Moscova saptamana viitoare si sa lanseze un al doilea magazin de wholesale in St. Petersburg pe 18 iunie.
Consiliul director al companiei Metro s-a intrunit luni in Moscova pentru a discuta investitiile ce vor fi facute in regiunile acestei tari.
Metro intentioneaza de asemenea sa stabileasca in Moscova doua locatii Real, lantul sau de piete de retail, in anul 2004. "Aceste magazine implica investitii mai mari decat magazinele de Cash&Carry".
O franciza a magazinului de articole electronice Meyer-Mart se afla de asemenea in faza de proiect, insa Homeyer nu a putut specifica un termen legat de constructia acestui magazin.
Metro a anuntat de asemenea ca isi va extinde operatiunile in Ucraina, prin deschiderea a doua locatii in aceasta tara in luna august.
Vanzarile realizate de Metro in Rusia anul trecut s-au ridicat la 270 milioane de dolari. Compania de retail are peste 2.300 de magazine in 26 de tari.



Metro este prezent in Romania de sase ani si are 15 magazine, din care trei in Bucuresti. Pentru acest an grupul si-a propus o cifra de afaceri de 700 de milioane de euro, dupa ce a depasit valoarea fizata initial pentru anul trecut, de 600 de milioane de euro. De anul trecut, grupul si-a adus in Romania si divizia sa de bricolaj, prin deschiderea primului magazin Praktiker, in imediata vecinatate a magazinului Metro din Voluntari.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO