Business Internaţional

Merkel şi Hollande: Nu vă faceţi speranţe pentru un buget al UE în această săptămână

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ajunge la o înţelegere. Germania are, bineînţeles, interesele ei.”

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ajunge la o înţelegere. Germania are, bineînţeles, interesele ei.”. Foto: AFP

Autor: Andreea Anghel

05.02.2013, 00:03 365

După o primă etapă de negocieri în noiembrie, încheiată cu eşec deoarece o parte din participanţi, precum Germania, au cerut fonduri mai mici, liderii europeni vor dezbate din nou bugetul pe termen lung al UE joi şi vineri.

"Vom face tot posibilul să încheiem negocierile la următorul summit, dar condiţiile pentru un acord nu sunt încă îndeplinite", a declarat Hollande după o întrevedere la Paris cu premierul italian Mario Monti.

La negocieri, Franţa va insista cu siguranţă pe protejarea fondurilor destinate agriculturii, Parisul fiind cel mai mare beneficiar al acestora.

Premierul italian, sosit în capitala Franţei după o vizită la Berlin, şi-a reluat rugămintea pentru încheierea unei înţelegeri "mai echitabile", deoarece Italia nu beneficiază din contribuţia la buget la fel de mult precum Marea Britanie şi Germania, doi dintre cei mai mari contribuabili.

Pesimismul preşedintelui francez cu privire la negocierile referitoare la bugetul de 1.000 de miliarde de euro al UE vine la doar o zi după ce Merkel a pus şi ea sub semnul îndoielii încheierea unui acord.

"Nu putem spune încă dacă discuţiile vor conduce la un rezultat. Ştiu însă că acestea vor fi intense, dar merită efortul", a declarat cancelarul german.

Germania, ca şi Marea Britanie, consideră că un buget mare nu se justifică în condiţiile în care multe ţări europene au implementat măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

"Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ajunge la o înţelegere. Germania are, bine­înţeles, interesele ei, ca principal contribuitor. Ne dorim ca fondurile să fie folosite într-un mod care să îmbunătăţească competitivitatea şi performanţa Uniunii Europene. Măsurile luate în vederea menţinerii competitivităţii trebuie să fie cele mai bune, întrucât trebuie să ţinem pasul şi cu alţii într-o lume globală", a explicat Merkel.

"Mulţi consideră că a fi membru al UE costă mult, dar fondurile pe care le alocăm bugetului Uniunii reprezintă doar o cincime din toate bugetele naţionale luate la un loc", a adăugat cancelarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO