Business Internaţional

Meredith Whitney, „oracolul“ blamat şi totodată iubit de pe Wall Street, câştiga 100.000 de dolari pe oră pentru consiliere financiară

Meredith Whitney consideră că îmbunătăţirea situaţiei financiare a statului California este o iluzie

Meredith Whitney consideră că îmbunătăţirea situaţiei financiare a statului California este o iluzie

Autor: Bogdan Cojocaru

07.07.2013, 19:54 661

Meredith Whitney este cel mai cunoscut analist de pe Wall Street, iar oamenii vin de departe doar pentru a o asculta, chiar dacă ştiu că mai târziu s-ar putea să regrete.

Femeia în vârstă de 43 de ani, blondă, cu părul lung şi cu un zâmbet cald, a anticipat criza din industria bancară americană. În 2007 a prezis, de asemenea, că Citibank îşi va reduce dividendele, ceea ce s-a şi întâmplat, iar în 2008 îşi permitea să ceară clienţilor tarife de 100.000 de dolari pe oră.

Despre ea jurnalistul financiar Michael Lewis spune că este „cel mai apropiat lucru pe care Wall Street-ul îl are de un oracol“, scrie Financial Times, care a realizat un interviu cu celebra analistă. Pe de altă parte comentatorul Charlie Gasparino de la Fox New o descrie ca o „fiinţă care nu are niciun neuron“.

Aceasta poate pentru că în 2010 Whitney a prezis că între 50 şi 100 de ţinuturi, localităţi şi oraşe americane vor intra în default, ceea ce nu s-a întâmplat. Perspectivele sale pesimiste au fost împărtăşite la început de „iluminaţi“ ai lumii financiare precum Bill Gross şi Nouriel Roubini. Ea s-a distanţat de ei doar prin faptul că a dat mai multe detalii şi că a estimat că defaulturile vor ajunge la sute de miliarde de dolari într-un an. Când a devenit clar că nimic nu se va întâmpla, analista a refuzat să-şi ceară scuze. Ulterior a scris o carte în care-şi justifică poziţia.

În perioada de maximă popularitate, în 2008, când a apărut pe coperta revistei Fortune Magazine, Whitney lucra la o companie mică de pe Wall Street, Oppen­heimer. Cât timp a lucrat aici era angajată cu ora pentru a consilia clienţii şi zbura peste tot în lume. Tariful: 100.000 de dolari pe oră. Regretul ei este că majoritatea banilor intra în casieria firmei. În 2009, Whitney şi-a înfiinţat propria companie de consiliere, Meredith Whitney Advisory Group. Acum Whitney consideră că îmbunătăţirea situaţiei financiare a statului California este o iluzie. Argumentul ei central, pe care-l apără cu o hotărâre oarecum înfricoşătoare, este că plătitorii de taxe sunt cei care suportă pierderile, în timp ce creditorii sunt plătiţi în totalitate. Undeva, cândva, ceva va ceda, spune analista.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO