Business Internaţional

Membrii OPEC reduc ponderea depozitelor in dolari

09.12.2004, 00:00 21



Exportatorii de petrol si-au redus semnificativ depozitele in dolari in ultimii trei ani, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BRI), relateaza Financial Times.



Raportul BRI arata ca membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-au redus ponderea depozitelor in dolari de la 75%, cat aveau in trimestrul trei din 2001, la 61,5%.



Bancile centrale din Orientul Mijlociu au modificat de mai multe ori, potrivit rapoartelor, structura depozitelor, schimband dolarii in euro si lire sterline pentru a preveni pierderile datorate slabirii dolarului si se pregatesc sa inlocuiasca sistemul prin care preturile petrolului sunt cotate numai in dolari.



Investitorii particulari din Orientul Mijlociu sunt ingrijorati in legatura cu posibilitatea inghetarii activelor detinute in SUA, una din armele posibile in razboiul impotriva terorismului, fapt care a dus la o accelerare a vanzarilor de dolari dupa ce presedintele George W. Bush a fost reales.



Conform cifrelor BRI, depozitele in dolari ale tarilor OPEC au scazut cu 4% in termeni monetari din 2002 pana in prezent, chiar daca veniturile OPEC au atins un nivel record in acest an.



Oficialii OPEC au declarat ca intentia cartelului este de a-si pastra intacta puterea de cumparare a barilului, Europa fiind principalul partener comercial. Importurile OPEC din Europa s-au majorat cu 29% intre 2001 si 2003, in timp ce importurile din SUA au scazut cu 14%, potrivit datelor bancii de investitii americane Morgan Stanley.



Simon Derrick, directorul departamentului de analiza monetara al Bank of New York, spune ca: "Este logic sa isi diversifice rezervele, deoarece o mare parte din cheltuielile lor este efectuata in zona euro si Japonia".



Rezervele valutare ale tarilor din Orientul Mijlociu sunt relativ mici - cele ale Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Kuweitului si Qatarului au fost estimate de catre BNP Paribas la 61 mld. dolari (45 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO