Business Internaţional

Mediul de afaceri din Franta devine din ce in ce mai prietenos pentru firmele mici

Mediul de afaceri din Franta devine din ce in ce mai prietenos pentru firmele mici

Sectorul francez al serviciilor este atractiv pentru tinerii care vor sa isi infiinteze o firma

26.03.2007, 23:10 653

21% dintre francezi doresc sa-si infiinteze propria afacere. Jumatate dintre cei cu varste intre 18 si 24 de ani au declarat ca intentioneaza sa faca acest lucru in viitorul apropiat. Doar 40% dintre noile afaceri din Franta intra in faliment in primii trei ani.
Berenice Sylvain si-a infiintat o firma de catering cu sediul la Paris in cadrul careia este singurul angajat. A facut acest pas datorita noilor reglementari ale guvernului francez care incurajeaza dezvoltarea de intreprinderi mici, scrie Budapest Business Journal.
Compania Les Diners de Berenice a primit o scutire de taxe si asistenta tehnica pentru a incepe livrarile de diverse preparate cabinetelor unor doctori, avocati, si a altor persoane care nu dispun de suficient timp liber pentru a-si prepara singuri pranzul sau cina. "Fara reducerile de taxe, nu as fi reusit sa-mi incep afacerea", a declarat Berenice Sylvain, in varsta de 33 de ani. "Doream sa incep aceasta afacere de cativa ani, dar nu sunt genul de persoana care sa isi asume riscuri mari", a adaugat Sylvain. Franta modifica legile si reduce taxele care au redus numarul intreprinderilor mici si mijlocii, pe masura ce doreste sa scada rata somajului de 18% in randul tinerilor.
6.000 de legi au fost modificate sau lansate din 2003 pana in 2005, inclusiv masuri care sa modifice regulile falimentului si sa intarzie plata taxelor companiilor care angajeaza someri. De asemenea, s-au alocat 65 de miliarde de euro pentru a ajuta dezvoltarea afacerilor mici. Aceste modificari au dus la crearea a peste un milion de noi afaceri incepand cu 2002, cu 30% mai multe decat in deceniul precedent, conform informatiilor furnizate de catre guvernul francez.
"Mediul de afaceri este in continuare departe de a fi ideal", a declarat Raymond Torres, seful departamentului de analiza al pietei fortei de munca al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. "Mai mult, taxele si reglementarile sunt cele care mentin Franta in aceasta stare, si nu lipsa celor care doresc sa-si inceapa propria afacere", a adaugat el. Franta a avansat 12 locuri in topul "Doing Business" pe 2007 al Bancii Mondiale, fiind acum clasata pe locul 35 ca locul ideal unde sa-ti incepi o afacere. "Taxele pentru infiintarea unei afaceri sunt mult mai mari in Franta decat in Singapore, Statele Unite si Marea Britanie", a adaugat Torres.
"O companie franceza trebuie sa plateasca impozite in valoare de 40% din salariul fiecarui angajat drept impozite la stat, unul dintre cele mai mari dintre tarile OECD", a declarat el. In Marea Britanie impozitul este de aproximativ 20%, iar in Statele Unite de 10%. Acest nivel al taxelor face dificila angajarea de mai mult personal", a adaugat Torres. "Este adevarat ca este mai usor sa-ti infiintezi o noua afacere in Statele Unite, dar nu mai este chiar asa de dificil nici in Franta. Situatia s-a schimbat", a declarat Andre Marcon, care se afla la conducerea departamentului de suport pentru companii al Camerei de Comert a Frantei. Ministrul pentru intreprinderi mici si mijlocii, Renaud Dutreil, a declarat ca o lege legata de piata fortei de munca care a permis companiilor cu mai putin de 20 de angajati sa concedieze mai usor a dus la crearea a peste 720.000 de locuri de munca. Companiile au angajat mai mult personal fara sa le mai fie teama de procesele pe care le-ar fi presupus reducerea personalului", a subliniat el.
"Companiile creeaza locuri de munca intai prin angajarea celui care o infiinteaza si dupa aceea prin angajarea de personal", a declarat Mathieu Kaiser, economist la BNP Paribas cu sediul la Paris. "Aceste masuri adoptate de catre guvern au avut un efect pozitiv", a adaugat el. "Acum provocarea o constituie ca aceste noi locuri de munca create sa se si pastreze", a subliniat Kaiser. Printre aceste schimbari, statul francez nu mai cere unei companii detinerea unui capital de cel putin 7.600 de euro inainte de a incepe sa functioneze. Locuinta proprietarului afacerii nu mai poate fi sechestrata daca afacerea da faliment.
Documentele necesare infiintarii unei afaceri pot fi acum scanate si postate pe un portal de Internet, in loc sa fie trimise prin posta la trei agentii diferite. Marc Rochet, in varsta de 56 de ani, ce a detinut functia de CEO al companiei AOM-Air Liberte care a dat faliment, a infiintat o noua linie aeriana denumita L'Avion, care ofera exclusiv curse business-class intre Paris si New York. El a primit 25 milioane euro din partea investitorilor si a angajat 50 de persoane. "Mi-as fi putut infiinta noua companie in Marea Britanie, unde ar fi fost mult mai usor", a declarat intr-un discurs sustinut in fata a 4.000 de persoane la Targul Oamenilor de Afaceri ce a avut loc la Paris pe 1 februarie. "Povara birocratiei este inca foarte mare, dar merita. Piata franceza este una dinamica", a subliniat el.
Un sondaj realizat de catre firma de analiza Ifop pentru Camerele de Comert si Targul Oamenilor de Afaceri a indicat ca 21% dintre francezi doresc sa-si infiinteze propria afacere.
Aproape jumatate dintre cei cu varste intre 18 si 24 de ani au declarat ca intentioneaza acest lucru. Aproximativ 40% dintre noile afaceri care sunt infiintate in Franta intra in stare de faliment in primii trei ani, valori furnizare de catre ministerul intreprinderilor mici si mijlocii.
"Francezii incep sa realizeze ca falimentul unei afaceri nu este ceva de care sa-ti fie rusine", a declarat Philippe Marthot, seful Agentiei Guvernamentale pentru Infiintarea de noi intreprinderi. "Incepi una, faci schimbari, te opresti, dar tot o faci", a adaugat el.
Sylvain, care a lucrat ca marketing manager pentru o divizie a companiei Schneider Electric inainte sa-si infiinteze propria afacere, a declarat ca este ingrijorata de faptul ca firma sa ar putea intra in faliment. In prezent are doi clienti pe zi, si are nevoie de cel putin patru pentru ca afacerea sa fie profitabila si sa-si poata achita imprumutul de 30.000 de euro. In primul an fiscal, ea beneficiaza de reduceri ale taxelor pe salariu. Anul urmator ea va trebui sa plateasca aproximativ 68% in impozite pe venit, cu mult mai mult decat valoarea de 46% din Statele Unite sau cele 35% din Marea Britanie.
"As dori sa mai angajez pe cineva in urmatoarele luni, dar trebuie sa ma extind ceva mai mult si sa ma gandesc de doua ori la impozite", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO