Business Internaţional

Medicamentul Vioxx provoaca atac de cord cu o singura doza

21.09.2005, 18:16 275

Administrarea unei singure doze a medicamentului Vioxx, calmantul produs de compania Merck, ar putea cauza oricand un atac de cord, declara un expert in cardiologie.

Viox a fost retras de pe piata in septembrie anul trecut, desi vanzarile se ridica la 2,5 mld. dolari anual.

Aceasta declaratie nu este intamplatoare, ci se regaseste in stenogramele ultimului proces intentat reprezentantilor companiei farmaceutice care sustin ca doar cei ce administreaza acest medicament pe termen lung sunt supusi riscului de a avea probleme cardiace. Astfel, medicul Benedict Lucchesi analizeaza cazul lui Frederick Humeston, in varsta de 60 de ani, care suferit un atac de cord in urma administrarii continue a acestui medicament. In acelasi timp, Lucchesi a initiat studiul Vigor care analizeaza con-textul in care medicamentul Vioxx cauzeaza un numar de cinci ori mai mare de probleme cardiace, comparativ cu principalul sau rival, produsul Naproxen.

Merck, al treilea mare jucator de pe piata farmaceutica din SUA, a sustinut oficial ca in urma efectuarii acestui studiu s-a ajuns la concluzia ca Vioxx cauzeaza un numar mai redus de probleme ale stomacului decat Naproxen. In acest timp, valoarea incasarilor companiei a scazut cu circa o treime fata de cele inregistrate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO