Business Internaţional

Matthieu Pigasse, bancherul punk-rock care trebuie să scoată Grecia din criză

Matthieu Pigasse, bancherul punk-rock care trebuie să scoată Grecia din criză

Matthieu Pigasse: „Sunt bancher ziua, public reviste seara şi sunt rocker noaptea.“

Autor: Bogdan Cojocaru

19.12.2011, 00:05 542

Francezul de 43 de ani consiliază guvernul grec pe tema renenego­cierii muntelui de datorii. El are un mesaj pentru creditorii privaţi ai statului elen: Ajutaţi Atena sau Europa cade în anarhie!

"Trebuie să împărţim povara. Grecia a făcut sacrificii mari", spune vicepreşedintele Lazard Europe.

În Franţa, Pigasse, care are ca pasiune chitara, şi-a câştigat reputaţia de star rock al finanţelor care se autopromovează. El deţine, alături de alţi acţionari, publicaţia franceză Le Monde, ascultă punk-rock la birou şi, cu toate că munceşte pentru unul dintre cele mai vestite nume financiare, spune că vrea o revoltă socială împotriva "statu quo-ului conservator".

Acum, Pigasse evoluează pe scena fi­nanciară europeană într-un moment în care soarta zonei euro stă în cumpănă. De soluţiile lui depinde supravieţuirea clienţilor săi: integrare europeană mai strânsă, transfor­marea Băncii Centrale Europene într-un fel de Rezervă Federală (banca centrală a SUA) care să poată sprijini guvernul, şi, cel mai important, să nu dai afară pe nimeni din zona euro.

Săptămâna trecută, Pigasse şi echipa sa s-au întâlnit la Bruxelles cu oficiali greci pentru a lucra la detaliile practice ale planului prin care investitorii privaţi vor ierta Grecia pentru 50% din datoriile de 206 miliarde de euro pe care le deţine. Guvernul, nu Pigasse, va prezenta planul investitorilor.

Consilierea Atenei nu este o plimbare pe bulevard. Planul anterior de restruc­turare a datoriilor a picat în această vară după ce a devenit mai clar că nu este destul de cuprinzător, că este nevoie de ceva mai mare. În urmă cu doar câteva săptă­mâni, George Papandreou, pe atunci premierul Greciei, a surprins pe toată lumea, inclusiv pe Pigasse, cu o propunere pentru un referendum pe tema rămânerii în zona euro. Referendumul l-a costat funcţia pe Papandreou. Pigasse n-a vrut să comenteze ideea referendumului.

În Franţa, Pigasse a urmat o cale bine bătătorită între ministerul de finanţe şi lumea investment banking-ului, câştigând pe drum atât fani, cât şi critici. Deşi este tipul energetic şi care străluceşte în societate, Pigasse şi-a înstrăinat o parte din colegi şi colaboratori prin încrederea excesivă în sine, înclinaţiile politice socialiste şi setea de atenţie, spun cei care lucrează cu el. "Băncile nu sunt obişnuite să angajeze oameni care se iubesc pe ei înşişi mai mult decât iubesc banii", afirmă un fost coleg.

Fiu al unui publicist local, Pigasse a crescut într-un sat din Normandia. A absolvit cea mai reputată şcoală administrativă din Franţa, ENA. În lumea financiară a intrat la finele anilor 1990, lucrând pentru ministerul de finanţe, sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn, fost director general al Fondului Monetar Internaţional. Funcţia l-a ajutat să stabilească relaţii cu personaje influente care mai târziu l-au ajutat să urce pe scara valorilor corporatiste.

În 2002, Pigasse s-a alăturat echipei Lazard şi a preluat conducerea unui grup care consiliază statele în dezvoltare pe probleme financiare. A călătorit mult prin lume, ajutând guverne precum cele din Irak, Ecuador şi Argentina să-şi restructureze datoriile. Pigasse consideră că Grecia este un caz mai complex deoarece un faliment al acestui stat ar afecta zona euro în ansamblul ei, şi nu doar o ţară.

Pigasse şi-a consiliat propriul angajator. În 2005, s-a folosit de relaţiile făcute în guvern pentru a ajuta la orchestrarea unei afaceri în care banca franceză Caisse d'Epargne a preluat o participaţie minoritară la Lazard.

Înţelegerea a ajutat compania să facă o ofertă publică iniţială. Banii strânşi prin ofertă i-au permis lui Bruce Wasserstein, pe atunci şeful băncii, să cumpere partea preşedintelui companiei Michel David-Weill, totodată cel mai mai mare acţionar.

Pigasse şi-a câştigat în cadrul Lazard reputaţia de negociator dur ajutând la organizarea mai multor afaceri de miliarde de euro, inclusiv fuziunea de 38 de miliarde de dolari dintre grupurile de utilităţi Suez şi Gaz de France şi înfiinţarea băncii de investiţii Natixis, în prezent unitate a Groupe BPCE. Oficialii greci spun că Pigasse are tendinţa de a alege un punct de vedere la care se încăpăţânează să rămână.

"Este un om foarte energic. Are talentul de a împinge lucrurile la extrem"

"Este un om foarte energic. Are talentul de a împinge lucrurile la extrem", spune Stéphane Boujnah, directorul executiv pentru Franţa şi Benelux al băncii spaniole Santander.

În ultimii ani, Pigasse a atras atenţia publicului francez cultivându-şi interesele media şi contactele cu Partidul Socialist, care-l are printre membri pe Strauss-Kahn. În 2009, el a cumpărat revista de muzică Les Inrockuptibles, iar un an mai târziu a salvat de la faliment Le Monde cu o sumă de bani încă necunoscută.

Recent, francezul a fost numit în boardul British Sky Broadcasting, deţinut în parte de gigantul News Corp, proprietarul celebrei publicaţii de business The Wall Street Journal. În mai a ajutat la organizarea unui concert rap şi rock cu intrarea liberă care a atras un public de 80.000 de persoane. Concertul, organizat la Paris, a celebrat aniversarea a 30 de ani de la alegerea preşedintelui francez socialist François Mitterrand.

Pigasse pune preţ pe imaginea lui de eminenţă cenuşie care-i sfătuieşte pe cei puternici în spatele cortinei, însă caută activ să stea în centrul atenţiei. El are propriul consilier pentru relaţiile cu publicul, iar mai multe reviste, printre care Vogue Italy, au publicat poze mari cu Pigasse, cu doi nasturi de la cămaşă descheiaţi, menţionând dragostea lui pentru formaţia britanică de punk The Clash în profiluri entuziastice.

Întrebat cum se împacă cu diversitatea de activităţi, el s-a lăsat pe spate în scaunul din biroul parizian al Lazard şi a explicat: "Sunt bancher ziua, public reviste seara şi sunt rocker noaptea."

Pigasse este ajutat de capacitatea lui de a fermeca membrii mai bătrâni ai elitei franceze. Pierre Bergé, industriaş francez în vârstă de 81 de ani şi unul dintre fondatorii casei de modă Yves Saint Laurent, îşi aminteşte cum Pigasse i-a vândut ideea de a investi în Le Monde în doar câteva minute, la o cină.

"Era foarte insistent şi am admirat mult acest lucru", spune Bergé, un socialist proeminent, care a adăugat că interesele atipice ale lui Pigasse şi foamea de succes a acestuia i-au adus aminte de propria tinereţe.

Pigasse se descrie ca un socialist favorabil pieţei, un finanţist care vrea mai multă regle­mentare pe pieţe şi un bancher milionar care nu deţine proprietăţi imobiliare sau maşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO