Business Internaţional

Masurile de austeritate din Ungaria incep sa dea roade

27.10.2009, 23:20 13

Ungaria va iesi din actuala recesiune mondiala ca un exemplu de"sanatate" fiscala, dupa ce masurile de austeritate adoptate deguvern in aceasta perioada dificila din punct de vedere economicvor da rezultate, potrivit unui raport al Bank of America MerrillLynch, scrie Bloomberg.

"Masurile fiscale dure adoptate de Ungaria au contribuit ladeclinul economic accentuat al tarii", este de parere RadoslawBodys, economist la BofA Merrill Lynch Global Research pe EuropaCentrala si de Est. "Acesta este totodata unul din motivele pentrucare Ungaria urmeaza sa devina liderul fiscal al lumii anulviitor".

Statul, care s-a alaturat Uniunii Europene in 2004, a avutnevoie de un credit in valoare de 20 mld. euro de la FMI, BancaMondiala si UE pentru a face fata crizei economice, fortand-o sareduca cheltuielile si sa impuna noi impozite pentru a face fatatermenilor fiscali ai acordului cu institutiile internationale.Eficienta masurilor de reducere a cheltuielilor va conduce Ungariacatre un excedent bugetar de 1,3% anul viitor, ajustat lamodificarile ciclice, potrivit estimarilor lui Bodys. "In 2011,Ungaria va fi probabil una dintre putinele state importante lanivel mondial care va relaxa politica fiscala, cand toate celelaltevor adopta masuri mai dure", a marturisit Bodys, cu referire lacele 40 de economii de la nivel mondial a caror evolutie esteurmarita de BofA. "Ungaria are perspective ca pe viitor sa devina otara puternica si cu potential". El se asteapta ca economia sacreasca cu 5% in 2011.

Perspectivele fiscale ale statului demonstreaza inca o data caUngaria este statul cel mai bine pozitionat in regiune pentruadoptarea monedei euro, a mai spus Bodys. "Sincer, cred ca Ungariapoate adera la zona euro in orice moment", a adaugat el. "Pot saimi imaginez un scenariu potrivit caruia statul intra in ERM II-antecamera zonei euro - chiar anul viitor, si in mod cert inainteaPoloniei".

Economia Ungariei este asteptata sa se contracte cu 6,7% inacest an si cu 0,9% in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO