Business Internaţional

Măsura de plafonare a preţurilor petrolului rusesc, un început bun până acum, contrar aşteptărilor scepticilor

Măsura de plafonare a preţurilor petrolului rusesc, un...

Autor: Catalina Apostoiu

13.01.2023, 00:05 391

Considerată cândva drept ina­dec­vată şi neaplicabilă, măsura de pla­fonare a preţurilor petrolului rusesc dă semne de succes, cel puţin deocamdată, din moment ce a fost implementată la sfârşitul anului tre­cut, scrie Bloomberg.

Deficitul bugetar al Moscovei a crescut la un nivel record pe fondul scăderii preţurilor, preţurile ţiţeiului rusesc coborând mai puternic decât preţurile la nivel mondial, în condi­ţiile în care oferta nu a fost sever afectată.

„Plafonul funcţionează în pre­zent după cum s-a plănuit“, arată Raad Alkadiri, managing director la Eurasia Group din Washington. „Flu­xurile ruseşti au fost deviate, dar nu perturbate în mare parte, iar pre­ţurile nu au crescut“.

Exporturile de ţiţei din două mari porturi din vestul Rusiei au în­registrat în medie un preţ de sub 40 de dolari pe baril în primele zile ale lunii ianuarie, potrivit datelor Argus Media, în scădere cu peste 35% de la media din noiembrie şi cu aproximativ 50% faţă de iunie.

În aceleaşi perioade, ţiţeiul Brent a pierdut aproape 15% şi respectiv 37%. Aceasta sugerează că cererea mai slabă din partea unei economii mondiale în încetinire nu poate ex­plica în întregime declinul preţurilor ruseşti.

Secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, a decla­rat că el şi colegii săi sunt mulţumiţi de rezultate, dar s-a arătat prudent când a fost întrebat dacă planul poate fi declarat un succes.

Decizia UE din iunie de a nu mai importa aproape deloc ţiţei rusesc transportat pe mare din 5 decembrie a forţat Moscova să caute alţi clienţi cărora să le vândă aproximativ 2 mi­lioane de barili pe zi. China, India şi Turcia au profitat de situaţie pentru a obţine discounturi mari. În plus, Rusia a fost forţată să absoarbă cos­turile suplimentare pentru distanţele mai mari de transport.

„Ce a afectat Rusia este că aceas­ta a fost obligată să redirecţioneze ex­porturile dinspre Europa către Asia şi să accepte discountul“, arată Paul Horsnell, de la Standard Char­tered. „Lipsa accesului la Europa este im­portantă, nu plafonarea preţului“.

Fără îndoială, exporturile ruseşti au scăzut în săptămânile de după 5 decembrie, însă vremea rea, lucrările de întreţinere la porturi ar putea explica o mare parte din scăderea respectivă.

Susţinătorii plafonului au avut de asemenea noroc. Încetinirea economiei mondiale, dublată de presiunile aplicate deja de puţinii clienţi ai Rusiei au însemnat că Moscova deja vindea o bună parte din ţiţei sub plafonul de 60 de dolari înainte chiar ca acesta să intre în vigoare.

În continuare, SUA şi aliaţii săi au de navigat o cale nesigură pentru plafon. Unele state membre ale UE cer deja creşterea presiunii asupra Moscovei prin reducerea acestuia, însă un astfel de pas riscă să-l determine pe Putin să reducă producţia în încercarea de a provoca o creştere puternică a preţurilor pe care SUA încearcă s-o evite.

Wally Adeyemo nu a dorit să comenteze cu privire la disponibilitatea SUA de a ajusta plafonul. În timp ce un obiectiv al plafonului este de reducere a veniturilor Moscovei, America vrea de asemenea să se asigure că Rusia este încurajată în continuare să-şi exporte petrolul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO