Business Internaţional

Masacrele din Siria: Forţele regimului au executat 248 de persoane în două sate

Masacrele din Siria: Forţele regimului au executat 248...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.09.2013, 09:54 110

Forţele regimului sirian au executat cel puţin 248 de persoane în satele Bayda şi Banias în mai, afirmă Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat vineri, cerând ca puterea de la Damasc să fie trasă la răspundere pentru comiterea acestui masacru, relatează AFP.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a anunţat că se află în posesia unei liste nominale cu 248 de persoane ucise în două sate, în provincia de coastă Tartous, pe 2 şi 3 mai.

Însă ONG-ul a apreciat că numărul este probabil mult mai mare, calificând acest masacru drept "una dintre execuţiile sumare cele mai mari de la începutul conflictului în Siria", în urmă cu doi ani şi jumătate.

Raportul este publicat în momentul în care comunitatea internaţională discută despre un plan vizând să plaseze arsenalul chimic sirian sub control internaţional, în urma unui presupus atac cu gaze toxice în care au fost ucişe sute de civili, inclusiv copii, pe 21 august, lângă Damasc.

HRW a subiliniat că masacrele de la Bayda şi Banias amintesc de faptul că în conflict au fost folosite şi alte tipuri de armament.

"În contextul în care atenţia lumii este concentrată asupra mijloacelor de a împiedica Guvernul să folosească arme chimice împotriva populaţiei, nu trebuie să uităm că forţele guvernamentale siriene au folosit arme convenţionale pentru a omorî civili", a declarat Joe Stork, directorul interimar HRW pentru Orientul Mijlociu.

"Supravieţuitorii ne-au povestit lucruri devastatoare despre modul în care rudele lor neînarmate cu fost căsăpite în faţa lor de către forţele guvernamentale şi proguvernamentale", a adăugat el.

Aceste morţi au fost raportate pe larg, în mai, de către Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care a anunţat un bilanţ final de 162 de persoane executate la Bayda şi 145 la Banias.

Cele două sate au o populaţie majoritar sunnită, în timp ce zonele din jur sunt majoritar alawite. Preşedintele Bashar al-Assad face parte din comunitatea religioasă alawită.

Execuţiile au fost denunţate la vremea respectivă de către opoziţia siriană drept un "masacru sectar".

Potrivit HRW, cele mai multe persoane au fost executate în urma unor confruntări între rebeli şi forţele guvernamentale. Atât militari, cât şi membri ai miliţiei proregim cunoscute sub numele de Forţele de Apărare Naţională au participat la execuţii.

La Bayda, "militari au intrat în case, au despărţit bărabţii de femei, au adunat bărbaţii în fiecare cartier într-un loc şi i-au executat trăgând în ei focuri de armă din apropiere", potrivit HRW.

Organizaţia afirmă, de asemenea, că a "documentat execuţia a 23 de femei şi 14 copii, inclusiv nou-născuţi".

Ea citează martori care spun că au văzut forţe proguvernamentale arzând zeci de cadavre, incendiind şi jefuind case, după execuţii.

"În anumite cazuri, forţele guvernamentale şi proguvernamentale au executat sau încercat să execute familii întregi", a anunţat HRW.

Într-un caz înregistrat la Bayda, 26 de membri ai unei familii - nouă bărbaţi, trei femei şi 14 copii - au fost executaţi. Însă o fată în vârstă de trei ani, rănită de trei gloanţe, a supravieţuit masacrului.

HRW a cerut ONU să predea dosarul Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi a insistat ca Damascul să coopereze în cadrul unei anchete a organizaţiei internaţionale.

"Consiliul de Securitate (al ONU) are posibilitatea să descurajeze masacre viitoare, ci nu doar arme chimice, prin toate mijloacele şi din toate taberele, trimiţând dosarul la CPI", a subliniat Joe Stork.

Comisia mandatată de ONU să ancheteze infracţiuni în domeniul drepturilor omului în Siria a acuzat regimul de "crime împotriva umanităţii", iar pe rebeli de "crime de război", într-un raport vizând perioada 15 mai-15 iulie 2013, publicat miercuri.

În opinia secretarului general al ONU Ban Ki-moon, "atrocităţile" comise în Siria reprezintă un "eşec comun" al comunităţii internaţionale divizate cu privire la conflict, care s-a soldat cu peste 110.000 de morţi potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO