Business Internaţional

Martin Wolf, FT: Următoarea criză financiară va veni din China

Martin Wolf: Următoarea criză financiară va veni din China

Autor: Andreea Mindrila

01.03.2012, 00:03 5038

Următoarea criză financiară importantă se va declanşa în China. Acesta nu este un lucru sigur, dar puţine ţări au evitat crizele după ce au realizat ceea ce încearcă acum China, liberalizarea financiară şi integrarea globală, iar ca exemple pot fi date SUA în anii 1930, Japonia şi Suedia la începutul anilor 1990, Mexic şi Coreea de Sud la sfârşitul anilor 1990, dar şi SUA, Marea Britanie şi cele mai multe dintre ţările din zona euro în prezent, scrie editorialistul Financial Times Martin Wolf.

Crizele financiare afectează toate tipurile de ţări, continuă acesta. Aşa cum au remarcat şi Carmen Reinhart de la Institutul internaţional de economie Peterson şi Kenneth Rogoff de la Harvard, crizele sunt "un cumul de oportunităţi şi de pericole". Situaţia Chinei va fi diferită doar dacă factorii de decizie politică vor fi prudenţi.

Prudenţa a caracterizat raportul de săptămâna trecută în care banca centrală a Chinei a recomandat acce­lerarea liberalizării sistemului finan­ciar, dar este esenţial să se ţină cont de toate implicaţiile deciziei având în ve­dere miza pe care o reprezintă aceasta atât pentru China, cât şi pentru întreaga lume. Planul prezintă cele trei stadii în care ar trebui să se realizeze reforma. Primul, care se va derula în următorii trei ani, va pregăti totul pentru realizarea mai multor investiţii chineze în străinătate, în condiţiile în care problemele băncilor occidentale şi ale companiilor favorizează investiţiile chineze, ceea ce reprezintă o oportunitate strategică.

În a doua etapă, peste trei până la cinci ani, se va accelera creditarea străină în moneda naţională chineză, yuanul. Pe termen lung, peste cinci până la zece ani, companiile străine vor investi în acţiunile, obligaţiunile şi proprietăţile chineze.

Convertibilitatea liberă a yuanului va fi ultimul pas, care se va realiza la momentul potrivit - planul nu precizează o perioadă precisă - însă vor exista restricţii referitoare la fluxurile de capital speculative şi îm­pru­muturile străine pe termen scurt.

În concluzie, integrarea completă s-ar putea amâna pentru o perioadă nedefinită.

Dacă sistemul financiar, care este atât de strict reglementat, ar fi deschis acum investitorilor străini, ar fi un dezastru, iar politicienii chinezi sunt conştienţi de acest lucru. Din acest motiv convertibilitatea totală a yua­nului va fi posibilă într-un viitor îndepărtat, aşa cum se prezintă şi în plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO