Business Internaţional

Marş de proporţii la Berlin în sprijinul protestatarilor din Iran

Marş de proporţii la Berlin în sprijinul...

Autor: Petru Mazilu

22.10.2022, 20:54 29

Zeci de mii de persoane au mărşăluit sâmbătă la Berlin în semn de susţinere pentru protestatarii din Iran, unde mişcările sociale declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliţiei, au intrat în a şasea săptămână.

Poliţia a estimat că 80.000 de persoane s-au alăturat marşului din capitala Germaniei. Protestatarii au fluturat steaguri iraniene şi au folosit bannere pe care scria „Femei, viaţă, libertate". Organizatorii au declarat că iranienii au călătorit din Statele Unite, Canada şi din întreaga Uniune Europeană.

„De la Zahedan la Teheran, îmi sacrific viaţa pentru Iran", a declarat activista pentru drepturile omului Fariba Balouch după ce a ţinut un discurs la adunarea de la Berlin, referindu-se la oraşele iraniene cuprinse în proteste. Mulţimea a răspuns cu „Moarte lui Khamenei", referindu-se la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Activiştii antiguvernamentali au declarat că marşul de la Berlin a fost cea mai mare demonstraţie împotriva Republicii Islamice organizată vreodată de iranienii din străinătate.

Protestele din Iran sunt una dintre cele mai îndrăzneţe provocări la adresa conducerii clericale a ţării de la revoluţia din 1979, chiar dacă nu par a fi aproape de a răsturna un guvern care utilizează puternicul aparat de securitate pentru a reprima tulburările. Protestele au izbucnit la 17 septembrie, în oraşul kurd Saqez, şi s-au răspândit în tot Iranul. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 200 de persoane au fost ucise în timpul represiunii.

Femeile au jucat un rol important, fluturând şi arzând văluri. Moartea mai multor adolescente care ar fi fost ucise în timpul protestelor a alimentat şi mai mult furia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO