Business Internaţional

Marile sperante bursiere

04.10.2005, 18:09 6

In cea mai mare parte a acestui an, investitorii de pe bursa au fost nevoiti sa faca fata unei serii de provocari, incepand cu cresterea ratelor dobanzii, presiuni inflationiste incipiente si preturi ridicate la energie. Mai recent, investitorii au fost nevoiti sa estimeze potentialele pierderi provocate de noua uragane.

Totusi, actiunile au reusit sa treaca peste aceste conditii sau cel putin sa se mentina la acelasi nivel, cu ajutorul solidelor castiguri obtinute de sectorul corporatist, scrie The New York Times. Sau, mai corect, acestea au reusit sa avanseze, chiar si usor, pe fondul inregistrarii unei cresteri semnificative a profitului, crestere ce a depasit asteptarile moderate.

La inceputul anului, analistii de pe Wall Street asteptau o crestere de 7,6% a castigurilor pe primul trimestru pentru indicele Standard & Poor''s 500, comparativ cu perioada similara a anului anterior. Pana la urma, profiturile S&P au crescut cu aproape 14% pe primele trei luni ale anului.

In aprilie, analistii anticipau o crestere de 8,8% a castigurilor pe trimestrul doi. Profiturile au avansat cu aproximativ 12% in perioada respectiva.



Previziunile rezultatelor au fost pozitive chiar si dupa Katrina

TotuSi, acest lux al unor asteptari modeste legate de castiguri pare sa fie de domeniul trecutului, si astfel preturile la actiuni sunt amenintate. In ultimele saptamani, chiar dupa ce uraganul Katrina a lovit coasta Golfului Mexic distrugand orasul New Orleans si portul acestuia, analistii si-au revizuit in sus asteptarile legate de profiturile pe trimestrele trei si patru.

Proiectia comuna referitoare la cresterea profitului pe trimestrul trei indica 17,8%, in crestere de la 15,1% la inceputul trimestrului, conform Thomson Financial. Estimarile privitoare la trimestrul patru au avansat si ele, pana la 16,5% de la 12,2% in luna iulie.

Aceste revizuiri, in sus, ale estimarilor privitoare la cresterea castigurilor S&P survin in contextul in care economistii merg in directia opusa. Astfel, multi dintre acestia si-au redus estimarile referitoare la cresterea economica generala pentru al doilea semestru al acestui an, dupa Katrina.

Perspectiva optimista referitoare la al doilea semestru ii ingrijoreaza pe unii analisti de pe Wall Street. "Ma tem ca cifrele sunt mult prea optimiste acum", spune Mary Ann C. Bartels, strateg in cadrul Merrill Lynch. "Acum se pare ca suntem intr-o situatie complet opusa celei de pe primele doua trimestre", spune Bartels, atunci cand asteptarile erau modeste si capacitatea de a le depasi era foarte ridicata.

David Dreman, presedinte al Dreman Value Management, o firma de asset management din Jersey City, declara: "Pur si simplu nu cred ca vom asista la un ritm atat de rapid de crestere a castigurilor, in parte datorita presiunilor la care sunt supuse companiile pe fondul cresterii preturilor la energie. Nu vad de unde ar veni aceasta crestere".

Iata niste posibile raspunsuri. Mai intai, este posibil ca analistii sa reactioneze pur si simplu la propriile evaluari gresite din trimestrele anterioare. "Avand in vedere faptul ca au existat atat de multe surprize placute in trimestrul trecut, analistii ar putea sa-si ajusteze cifrele in sus", arata Jack Ablin, director de investitii in cadrul Harris Parivate Bank din Chicago.

Bineinteles, o explicatie mai simpla este faptul ca estimarile referitoare la cresterea indicelui S&P sunt mai optimiste pentru ca profiturile sectorului energetic sunt asteptate sa inregistreze o crestere foarte mare. Desi ii afecteaza pe consumatori si companiile dintr-o varietate de industrii, in special cea a transporturilor, cresterea preturilor la petrol si benzina este cu siguranta benefica pentru companiile ce au legatura cu sectorul energetic.

Intr-adevar, la inceputul anului, cand un baril de titei se tranzactiona sub 40 de dolari, analistii anticipau ca firmele din domeniul energetic incluse in indicele S&P vor inregistra un declin de 7 procente al castigurilor in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.



Sectorul energetic, promitator

La Inceputul lunii iulie, cand preturile se invarteau in jurul a aproape 60 de dolari pe baril, castigurile pe trimestrul trei inregistrate de sectorul energetic erau asteptate a creste cu 21%. Preturile la energie au crescut foarte mult dupa uraganul Katrina si de vineri estimarile au crescut pana la 73%, conform Thomson Financial.

Totusi, nu numai sectorul energetic este in crestere, spune Mike Thomson, director de cercetare in cadrul Thomson Financial. "Realitatea este ca in continuare castigurile sunt solide, iar impactul Katrinei asupra profiturilor S&P 500 nu pare, cel putin la inceput, a fi urias", spune acesta. Thomson arata, de exemplu, ca daca este exclus sectorul energetic, castigurile restului de actiuni din cadrul S&P 500 tot vor fi asteptate sa creasca cu 11% in trimestrul al treilea.

Totusi, cand sectorul energetic este exclus, cresterea estimata a castigurilor S&P 500 a fost mai redusa in ultimele saptamani si luni.

Astfel, s-ar putea ca perspectiva legata de profituri sa nu fie atat de "roza".

In plus, investitorii trebuie sa mai ia cateva elemente in considerare. De exemplu, cate companii vor raporta surprize negative legate de castiguri pe trimestrul trei din cauza dezastrelor produse de Katrina si Rita?

Cealalta necunoscuta este cum vor fi consumatorii afectati de costurile la energie? Ramane de vazut cum se vor modifica cheltuielile consumatorilor ca reactie la majorarea preturilor la benzina.

Problema este, totusi, ca atunci cand asteptarile sunt atat de mari, dezamagirea poate surveni foarte usor. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO