Business Internaţional

Marile companii de asigurari se lupta sa ramana profitabile

15.01.2003, 00:00 20

Dupa ce au fost lovite de declinul bursier si de efectele atentatelor teroriste din septembrie 2001, companiile de asigurari iau masuri pentru a sementine profitabile. Grupul britanic Aviva a anuntat ieri ca va reduce bonusurile acordate clientilor sai cu polite generatoare de profit, iar compania franceza Axa isi inchide activitatea de reasigurari din Statele Unite.
Aviva este ultima mare companie britanica de asigurari de viata care urmeaza sa reduca bonusurile anuale acordate celor 3,3 milioane de investitori in fondul sau generator de profit.
Compania Aviva, care detine brandul Norwich Union, a confirmat ieri ca va reduce ratele de bonusuri pe anul curent pentru produsele de asigurari de viata si de pensii de la 3,75% la 3,25%. Bonusurile vor fi reduse in medie cu 12%.
Aviva a mentionat ca masura era necesara pentru a se putea proteja impotriva "celei mai slabe piete de actiuni din ultimul sfert de secol". Pietele de actiuni au scazut anul trecut in medie cu 24%.
"Trebuie sa ne asiguram ca mentinem echilibrul optim intre ceea ce le oferim acum clientilor nostri cu polite la  scadenta si beneficiile garantate pe care le includ aceste polite cum ar fi bonusurile anuale pe care le vom plati in viitor", a afirmat Mike Urmston, presedintele Norwich Union.
Peste 10 milioane de investitori au plasat sume in valoare totala de 318 miliarde de lire sterline (509 mld.$) in fondurile generatoare de profit ale companiei de asigurari. Acestea au fost create pentru a compensa volatilitatea pietei si sunt adesea retrase sub forma de pensii sau pentru plata ipotecilor.
Companiile de asigurari platesc adesea detinatorilor de polite generatoare de profit bonusuri anuale la inceputul fiecarui an si un bonus final la scadenta.
Pana recent, investitorii nu au mai suferit reduceri ale ratelor de bonus.
Insa, anul trecut Legal & General a anuntat ca va micsora ratele pentru bonusurile finale acordate celor 1,1 milioane de detinatori de polite cu profit. Pentru politele de asigurari de viata ratele au fost reduse cu 7,5%, iar pentru cele de pensii cu 9,5%.
Alte societati de asigurari britanice care au luat masuri similare au fost Prudential, pe locul doi in topul companiilor de asigurari cotate la bursaa britanica, Scottish Widows, care face parte din Lloyds TSB,  si Britannic.
Nici in sectorul de reasigurari situatia nu este mai buna. Grupul francez de asigurari Axa a anuntat ieri ca intentioneaza sa-si inchida divizia de reasigurari din Statele Unite incercand astfel sa readuca la profitabilitate afacerea sa globala de reasigurari.
Masura reflecta climatul dificil pe care il traverseaza in prezent sectorul de reasigurari din cauza declinului bursier si a despagubirilor mari platite in ultimii ani. Ea difera insa de strategiile companiilor specializate pe reasigurari, cum ar fi Scor sau Swiss Life, care au facut recent emisiuni de actiuni pentru a-si spori capitalurile si a profita de cresterea preturilor.
Afacerea de reasigurari a companiei Axa a intrat in pierdere in 2001, dupa atentatele teroriste din 11 septembrie. Axa nu considera reasigurarile ca fiind o activitate de baza si a mentionat ca este "mult mai important sa o faca profitabila decat sa o faca mai mare".
Operatiunile care vor fi inchise reprezinta in jur de 1% din veniturile totale ale grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO