Business Internaţional

Marile companii cred ca Fed va majora dobanzile

28.01.2003, 00:00 10

Rezerva Federala (Fed), principala institutie monetara a Statelor Unite, va mari ratele dobanzilor pana la sfarsitul anului, pe masura ce ritmul cresterii economice se va accelera odata cu terminarea conflictului cu Irakul, previzioneaza majoritatea marilor firme care tranzactioneaza obligatiuni pe Wall Street, citate de bloomberg.com.
Banca centrala americana va ridica nivelul ratei de referinta la imprumuturile overnight dintre banci sau dintre fondurile federale, au declarat economistii de la 15 dintre cele 22 de firme care efectueaza tranzactii cu Fed si sunt cunoscuti drept dealeri primari. La sedinta din aceasta saptamana Fed va pastra rata dobanzii de referinta la nivelul de 1,25%, cel mai scazut din 1961.
In completarea celor 12 reduceri ale ratei aplicate de Fed din ianuarie 2001, propunerile cu privire la cheltuielile guvernamentale si reducerea taxelor inaintate de Casa Alba si de catre Congres vor fi constitui probabil un imbold pentru profiturile corporatiste si cresterea volumului investitiilor, au declarat economistii.
Avand in vedere masurile luate de guvern pentru stimularea economiei cat si iminenta formulare a unei rezolutii cu privire la situatia din Irak, "cresterea economica va fi accelerata si sursa ei va fi sectorul afacerilor", a declarat James Glassman, economist principal la J.P. Morgan Chase & Co. Prima crestere va surveni in luna septembrie iar cresterea economica va fi de cel putin 3,5 procente anul acesta, a mai spus Glassman.
Coordonatorii politicii monetare au redus pe 6 noiembrie 2002 rata dobanzii de referinta cu jumatate de punct procentual pentru a impulsiona cresterea economica. Reducerile aplicate de Fed asupra ratei dobanzii, care insumeaza 5,25 de puncte procentuale, au constituit baza pentru redresarea economiei odata ce spectrul unui atac asupra Irakului a fost indepartat, sunt de parere economistii.
Inspectorul sef al Natiunilor Unite Hans Blix a prezentat ieri rezultatele cercetarilor sale. Amenintarea unui razboi descurajeaza investitiile si diminueaza cheltuielile de consum, spun economistii.
"Oamenii vor fi putea sa actioneze cu mai putina nesiguranta atat in sectorul afacerilor cat si in consum" dupa ce Irak va inceta sa mai fie o problema, a declarat Anthony Karydakis, economist financiar principal la Banc One Capital Markets din Chicago, care previzioneaza o crestere a ratei Fed in al treilea trimestru.
Nevoia de a cheltui mai mult pentru a umple rezervoarele cu benzina ar putea sa fie un alt motiv pentru scaderea cheltuielilor de consum, sunt de parere analistii. In afara vanzarilor de masini, vanzarile cu amanuntul au ramas la acelasi nivel in luna decembrie desi economistii inclusi intr-un studiu bloomberg au previzionat o crestere de 0,3%.
Pretul titeiului a crescut la peste 33 de dolari pe baril de la aproximativ 26 de dolari cat era la sfarsitul lunii noiembrie.
"Nu ai cum sa vezi o crestere cu 7 dolari a pretului la petrol fara sa te gandesti ca asta poate conduce la o anumita nesiguranta in randul consumatorilor si in mediile de afaceri", a declarat Richard Berner, economist sef la Morgan Stanley. El se asteapta ca Fed sa mareasca rata dobanzii in ultimul trimestru al anului.
Pretul petrolului probabil se va reaseza odata ce amenintarea razboiului va trece, impulsionand increderea consumatorilor, sunt de parere economistii. Unii dintre ei sunt increzatori in planul administratiei Bush in valoare de 670 miliarde de dolari, care include eliminarea taxelor asupra dividendelor corporatiste si reducerea impozitelor asupra venitului, pentru a stimula cresterea economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO