Business Internaţional

Marile companii auto din SUA, tot pe minus

25.04.2006, 00:00 14

In primul trimestru al anului fiscal curent, General Motors a reusit sa reduca nivelul pierderilor de la 1,25 mld. $ la 323 mil. $, in timp ce Ford a trecut de pe profit pe pierderi in valoare de 1,19 mld. $.

ReprezentanTii General Motors, cel mai mare producator de automobile din lume, au declarat ca, in momentul de fata, se confrunta cu pierderi pentru al saselea trimestru consecutiv. La aceasta situatie au contribuit rezultatele slabe inregistrate de divizia auto din America de Nord si scaderea profitului pe filialele europene, informeaza Bloomberg.

Pierderea neta a primului trimestru a scazut la 323 de milioane de dolari (261 de milioane de euro), in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut se ridicau la 1,25 miliarde de dolari (1 miliard de euro). Excluzand costurile, GM a anuntat un profit de 26 de centi per actiune. De asemenea, veniturile au crescut cu 14 procente, ajungand la 52,2 miliarde de dolari (42,2 miliarde de euro).

In ceea ce priveste divizia din America de Nord, pierderile nete au scazut la 987 de milioane de dolari (798,6 milioane de euro), fata de 1,74 miliarde de dolari (1,41 miliarde de euro) anul trecut. In Europa, General Motors a avut un profit net de 48 de milioane de dolari (38,8 milioane de euro), in conditiile in care pierderile de anul trecut au fost de 514 milioane de dolari (416 milioane de euro).

Compania americana producatoare de automobile nu a mai inregistrat profit din cel de-al treilea trimestru al anului 2004 si a pierdut anul trecut o suma de 10,6 miliarde de dolari (8,6 miliarde de euro). Vanzarile companiei GM de masini si autocamioane de categorie usoara au scazut in primul trimestru cu 5,2 procente, dupa ce anul trecut s-au vandut in total cu 4,3% mai putine automobile decat inainte.

"Rezultatele sunt multumitoare si speram sa mentinem aceasta traiectorie ascendenta pe tot parcursul anului", a mentionat Rick Wagoner, CEO-ul General Motors.

O alta companie cu probleme este Ford care a inregistrat in primul trimestru pierderi de 1,19 miliarde de dolari, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut a inregistrat profituri de 1,21 miliarde de dolari.

Aceste rezultate slabe se datoreaza programelor de restructurare ce au adus cheltuieli de 1,65 miliarde dolari. Excluzand costurile, Ford a inregistrat un profit de 458 de milioane de dolari sau 24 de centi pe actiune. Veniturile Ford, cel de-al treilea mare producator de automobile din lume, au scazut cu 9%, pana la 41,1 mld. dolari, pe fondul scaderii vanzarilor in Statele Unite.

Costurile de restructurare s-au ridicat la 1,65 miliarde de dolari, reprezentand salarii compensatorii pentru angajatii disponibilizati si cheltuieli aferente inchiderii unor fabrici.

Ford a anuntat in luna ianuarie ca va inchide 14 uzine nord-americane pana in 2012, disponibilizand 30.000 de salariati, pentru a reduce pierderile inregistrate in aceasta regiune, care au insumat 457 de milioane de dolari in primele trei luni din acest an. Vanzarile companiei in SUA au scazut cu aproximativ 3% in primele trei luni ale anului 2006.

"Aceasta transformare va fi una rapida si va fi, de asemenea, si dureroasa", a declarat Bill Ford, CEO-ul de la Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO