Business Internaţional

Marile banci private americane apeleaza la fonduri de stat straine pentru a-si acoperi gaurile

Marile banci private americane apeleaza la fonduri de stat straine pentru a-si acoperi gaurile

Click pentru imaginea marita

17.01.2008, 17:52 13

Citigroup si Merrill Lynch, doua dintre cele mai importante banci americane, au apelat la fonduri guvernamentale straine pentru o actiune de finantare fara precedent, anuntand ca vor atrage capital in valoare totala de 21,1 mld. dolari (14,2 mld. euro), in principal din afara SUA, pentru a-si consolida portofoliile devastate de criza sectorului american al creditelor ipotecare riscante (subprime), scrie Financial Times.
Prin atragerea capitalului public, operatiunea seamana cu ceea ce s-a intamplat in Romania acum 10 ani prin preluarea la bugetul de stat a pierderilor Bancorex, de 2 mld. $.
Citigroup va atrage 14,5 mld. dolari (9,7 mld. euro), in timp ce Merrill Lynch 6,6 mld. dolari (4,4 mld. euro), in mare parte din partea unor investitori privati si guverne din Orientul Mijlociu si Asia, reprezentand cel mai mare transfer de capital din strainatate catre banci americane realizat vreodata.
Operatiunea ar putea genera presiuni din partea politicienilor americani preocupati de influenta externa asupra bancilor.
Pana marti, banca elvetiana UBS obtinuse 11,9 mld. dolari (8 mld. euro) din partea unui fond de investitii controlat de guvernul din Singapore si a unor investitori din Orientul Mijlociu, Citi atrasese 7,5 mld. dolari de la Abu Dhabi Investment Authority, Morgan Stanley primise 5 mld. dolari de la China Investment Corporation si Barclays - 5 mld. dolari de la China Development Bank si Temasek Holdings din Singapore.
Fondul guvernului din Singapore va investi 6,88 mld. dolari in Citi. Printre alti investitori ce finanteaza Citi se numara Kuwait Investment Authority; Printul Alwaleed bin Talal, unul dintre cei mai mari actionari ai Citi si Sandy Weill, fost CEO.
Vikram Pandit, noul CEO al Citi, a spus ca prin operatiunile atat de ample de atragere de fonduri banca doreste sa se asigure ca este in continuare bine capitalizata pentru a putea face fata chiar si unui declin semnificativ al economiei americane.
John Thain, care a preluat conducerea Merrill in urma crizei subprime, a declarat ca prin intermediul acestor tranzactii banca se va asigura ca este bine capitalizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO