Business Internaţional

Marii producatori de film vaneaza rabaturile fiscale si forta de munca ieftina din estul Europei

11.04.2005, 14:24 30

Matt Damon este, practic, un obisnuit in Praga. Gerard Depardieu si Emmanuelle Beart au facut cate un film acolo anul trecut. La fel Elijah Wood, Edward Norton sau Queen Latifah. Regizori de top din lume ca Roman Polanski si Terry Gilliam au avut numai cuvinte de lauda pentru asa-numitul Hollywood al Estului. Ce griji are atunci industria filmului din Cehia?, se intreaba International Herald Tribune.

Cu forta de munca ieftina din tarile vecine asteptand in culise, profesionistii din cinematografia locala se tem ca Republica Ceha si-ar putea pierde reputatia de loc unde se poate obtine calitate hollywoodiana la un pret foarte mic.

Pentru a inrautati situatia, spun ei, guvernul a ignorat pana acum rugamintea producatorilor locali de a atrage realizatori de film din strainatate oferind scutiri de taxe si alte stimulente.

"In aceasta industrie, singurul lucru care conteaza este obtinerea celui mai bun produs cu cele mai mici cheltuieli", a spus Gavin Polone de la Pariah Films, o companie producatoare de filme cu sediul in Los Angeles. "Astfel, daca Praga devine prea costisitoare, producatorii ar putea sa se mute la Bucuresti", a continuat el.

Polone este producatorul unui nou show de televiziune, "Revelations", care se filmeaza in Praga pentru reteaua de televiziune americana NBC. El lauda de fiecare data angajatii cehi pentru eficienta, creativitatea si profesionalismul lor. "Echipa de aici este foarte buna. Nimic nu intrece o echipa din L.A., bineinteles. Dar cehii sunt aproape la fel de buni si la jumatate de pret. Oamenii de aici muncesc foarte mult si sunt foarte experimentati", a spus Polone.



Studiourile din Romania si Ungaria sufla in ceafa cehilor

Experienta cehilor rezida dintr-o lunga traditie cinematografica. In anii ''30 producatorii de film francezi si germani s-au inghesuit in studiourile Barrandov din Praga pentru facilitatile oferite de acestea si pentru actorii talentati.

Nazistii au folosit studioul in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a realiza aici atat propaganda, cat si mici programe de divertisment.

Cu toate ca in timpul celor 40 de ani de regim comunist productia de filme din Cehoslovacia s-a redus, industria locala a continuat realizarea unor filme cu bugete mari, printre cele mai importante fiind "Amadeus" al lui Milos Forman si "Yentl" al Barbarei Streissand.

Dotat cu multe facilitati de productie si echipamente de ultima generatie, Barrandov este cel mai mare studio de film din Europa continentala. Designerii de costume cehi sunt considerati de multi ca fiind printre cei mai buni din lume. Praga ofera un peisaj fotogenic si interioare istorice. Paduri, munti sau castele medievale sunt la 80 de kilometri de capitala. Totusi, reducerile de taxe alaturi de alte avantaje financiare fac uneori diferenta si decid locul de desfasurare al unui proiect. "Republica Ceha reprezinta inca o afacere buna. Dar anumite locatii din Canada, cum sunt Nova Scotia si Monitoba, ofera reduceri substantiale de taxe, devenind astfel chiar mai ieftine decat Praga", a spus Polone.

Guvernul ceh nu pare preocupat de posibilitatea pierderii unor productii cinematografice in favoarea altor tari. "Republica Ceha nu ofera reduceri de taxe industriei filmului, si nu exista astfel de planuri pentru viitorul apropiat. Nu se discuta nici o lege pentru atragerea producatorilor de film straini", a declarat Marek Zeman, purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor.

Alte tari din Europa de Est, in special Ungaria si Romania, stau la coada pentru a fura o parte din placinta numita Hollywood.

Ungaria a promulgat anul trecut o lege care permite producatorilor straini sa recupereze 20% din investitia initiala. Chiar daca in prezent Ungaria nu poate concura cu Cehia din punctul de vedere al facilitatilor oferite si al experientei, planurile pentru construirea unui studio langa Budapesta si facilitatile oferite provoaca dureri de cap cehilor din industrie. "Din fericire pentru noi, cinematografia din Ungaria nu este inca la nivelul de aici. Dar este posibil ca lucrurile sa se schimbe pe viitor. Aceste masuri ii vor ajuta sa realizeze logistica necesara", a spus Radomir Docekal, directorul general al studioului Barrandov.

Sandor Demjan, un constructor ungur, s-a asociat cu Andrew Vajna, producatorul maghiar al filmelor de mare succes "Rambo" si "Terminator 3", pentru a construi un studio de film la Etyek, una din suburbiile Budapestei. Ei au proiectat un enorm sat de vacanta care urmeaza sa includa cazinouri si hoteluri, alaturi de facilitati pentru producatorii de film, cum ar fi vile luxoase pentru starurile cinematografice.

Si producatorii de film romani incearca sa isi creeze imaginea unei alternative mai ieftine in comparatie cu omologii lor cehi. De exemplu, studiourile Castel Film, care au ajutat la realizarea "Cold Mountain", afirma pe site-ul companiei ca au costuri cu 30 pana la 35% mai mici decat onorariile standard din Cehia.



Nici Marea Britanie nu este o locatie de subestimat

Dincolo de toate insa, multi profesionisti ai cinematografiei nu considera ca alte tari postcomuniste reprezinta o posibila amenintare pentru Praga.

Infrastructura din aceste tari este mai putin dezvoltata si personalul are mai putina experienta, spun ei, asa ca studiourile trebuie sa-si transporte personalul si echipamentul propriu, crescand astfel costurile. "Au existat multe cazuri in care proiecte mari au fost deplasate mai spre est insa aceste tari nu au oferit satisfactie", a spus Tomas Krejci, proprietarul studiourilor Milk&Honey, cu sediul in Praga, care a cooperat la productia miniseriilor de televiziune "Dune" si "Children of Dune".

In schimb, cehii considera ca principalul lor rival este Marea Britanie, nu Ungaria si nici Romania. "Praga a obtinut unele contracte in urma schimbarilor de anul trecut din legislatia britanica, care au eliminat stimulentele pentru producatorii de film", a spus Steven Gaydos, editorul revistei Variety.

In Marea Britanie, "sunt patru proiecte majore cinematografice avand un buget total intre 600 si 800 milioane dolari (465 - 620 milioane euro) care vor parasi tara. Ei se pot stabili oriunde. Desigur, vor merge acolo unde vor obtine cea mai mare valoare adaugata", a continuat el. Acesta este motivul pentru care exista un apetit tot mai mare in industrie pentru stimulente si rabaturi fiscale.

"Nici macar nu este nevoie sa facem prea mult pentru a ramane in top. Cateva gesturi, cum ar fi o reforma minora in domeniul fiscal, ar fi suficient", a spus Ludmila Claussova, directoarea Comisiei Cehe a Filmului, o organizatie nonguvernamentala.

Bugetul anual alocat Ministerului Culturii, in valoare de 192 milioane de euro, nu ii permite mai mult decat finantarea unor promotii rudimentare.

Anul trecut, a subventionat cu 800.000 de euro Arhiva Nationala de Film si cateva filmulete promotionale prezentate la festivalurile internationale. Dar aceste fonduri sunt alocate in primul rand pentru a sustine productia ceha de filme. Companiile private care incearca sa atraga producatori straini nu primesc nici un fel de suport din partea statului.

"Noi, la Ministerul Culturii, intelegem importanta industriei cinematografice. Dar Ministerul Finantelor este cel care distribuie banii. Si comunicarea este foarte dificila", a spus Jiri Hnat, directorul departamentului de comunicatii al ministerului.

Deficientele in comunicarea dintre ministere si producatori au fost agravate de remanierea guvernamentala care a avut loc anul trecut. Multi dintre producatorii locali isi pun sperantele in alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor. Acestia spera ca opozitia de dreapta va fi mult mai disponibila pentru a acorda facilitatile fiscale cerute.

"Sincer, nu ma astept la nici o schimbare in timpul guvernarii actuale. Dar productia cinematografica este o afacere atat de profitabila aici incat avem nevoie de suportul statului pentru a o mentine astfel. Forta de munca ieftina si peisaje superbe, toate acestea sunt benefice dar, curand, nu vor fi suficiente", a spus Krejci.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO