Business Internaţional

Marii producatori de banane, anchetati de CE pentru practici neconcurentiale

06.06.2005, 19:15 640

Chiquita Brands International, cel mai mare producator de banane din lume, a anuntat ca a descoperit probe in legatura cu practici neloiale de stabilire a pretului pe piata, pe care le-a adus la cunostinta autoritatilor Uniunii Europene, informeaza Bloomberg.

Ca urmare a acestei sesizari, autoritatile europene de ancheta au controlat sediile mai multor producatori de fructe printre care si Dole Food.

Este posibil ca normele concurentiale aplicate in tarile UE sa fi fost incalcate deoarece cativa angajati Chiquita au dezvaluit concurentei informatii legate de preturile si cantitatile in care sunt vandute produsele acestei firme, arata un comunicat al companiei Chiquita.

Compania, care in anul 2003 recunostea ca a dat mita teroristilor columbieni, a afirmat ca acest fenomen al divulgarii preturilor a fost stopat si adus la cunostinta Comisiei Europene, institutia antitrust a UE.

Chiquita, Dole, Fresh Del Monte, Fyffes si firma ecuoadoriana Noboa furnizeaza peste trei sferturi din piata globala a bananelor, evaluata la aproximativ 5 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro) pe an.

Uniunea Europeana, cel mai mare importator la nivel mondial, se pregateste sa renunte la sitemul cotelor si sa il substituie cu un sistem de tarife, dupa ce a primit plangeri din partea producatorilor din America Latina in frunte cu cel mai mare cultivator, Ecuador.

Oficialii Comisiei au inspectat si confiscat rapoarte cu inregistrari financiare de la mai multi producatori si distribuitori de banane si ananas din Germania, Belgia, Marea Britanie si Irlanda, a spus purtatorul de cuvant al institutiei, Jonathan Todd, fara a nominaliza nici o companie.

Anul trecut, germanii au cumparat banane la un pret mediu de 0,85 euro per kilogram, in crestere fata de pretul mediu de 0,75 euro pe kilogram inregistrat in anul 2003, potrivit datelor aparute pe site-ul ONU pentru Alimentatie si Agricultura. Anul trecut, productia globala de banane a avansat cu 0,2%, ajungand la 70,63 milioane tone, conform aceleiasi surse.

In Europa, preturile la importul de banane s-au majorat in luna aprilie si au ramas la un nivel ridicat pe tot parcursul anului 2004. Aceasta evolutie a pretului bananelor s-a datorat in principal cresterii cererii si deprecierii dolarului in raport cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO