Business Internaţional

Marea Britanie şi Elveţia sunt un magnet pentru spălarea banilor. Vedeţi aici care sunt cele mai corupte state

Marea Britanie şi Elveţia sunt un magnet pentru spălarea banilor, iar companiile din Rusia şi China sunt cele mai corupte

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

03.11.2011, 00:06 1790

Cipru şi Marea Britanie, state membre ale UE, dar şi alte ţări europene precum Liechtenstein şi Elveţia au fost indicate de Banca Mondială ca fiind unele dintre cele mai preferate destinaţii pentru spălarea banilor, potrivit EUobserver. În aceste ţări anchetele au evidenţiat numeroase depozite de fonduri ilicite şi înfiinţări de companii fictive.

Totodată, potrivit unui studiu al Transparency International, cele mai predispuse companii la infracţiuni de dare de mită provin din Rusia şi China, scrie BBC News. Multe companii din state dezvoltate precum Olanda, Elveţia, Marea Britanie, SUA şi Franţa au fost implicate recent în activităţi ilicite de acest gen. Corupţia se regă­seşte cu precădere în cazul achiziţiilor publice deoarece contractele încheiate cu guvernul sunt adesea complexe şi implică mulţi subcontractanţi, ceea ce favorizează majorarea costurilor şi ascunderea tranzacţiilor necorespunză­toare.

"Corupţia este o afacere estimată la cel puţin 40 mld. dolari pe an. În fiecare an, fon­durile destinate şcolilor, sistemului de sănătate şi infrastructurii în cele mai vulnerabile economii ale lumii sunt deturnate şi ascunse în centrele financiare şi paradisurile fiscale ale lumii", consi­deră autorul studiului BM, ministrul nigerian Ngozi Okonjo-Iweala.

Raportul băncii a scos în evidenţă pro­blema companiilor-scoică (engl. "shell companies") care sunt uşor de înre­gistrat, adeseori au doar un cont bancar valid şi numele sau adresa avocatului sau agentului care se ocupă cu înfiinţarea companiei. În unele cazuri, pentru înmatricularea unei societăţi comerciale este suficient să completezi un for­mular online, similar cu cel pentru achiziţionarea unui bilet de avion. De exemplu, în Insulele Virgine Bri­tanice te costă doar 1.950 de dolari să înfiinţezi o companie. Deşi insulele au o populaţie de doar 25.000 de locuitori, există aproximativ 500.000 de companii internaţionale înregistrate, iar numărul lor creşte cu 70.000 în fiecare an.

Întrucât companiile-scoică nu sunt ilegale, infractorii le pot converti relativ uşor şi utiliza pentru ascunderea provenienţei ilicite a veniturilor. Mai mult, deoarece ele se înfiinţează sub o legislaţie care protejează secretul bancar, este aproape imposibil să se identifice adevăraţii proprietari sau administratori ai societăţii şi, implicit, să se urmărească fondurile ilicite care sunt returnate către beneficiarul real.

În cele 150 de cazuri de corupţie la nivel înalt investigate de autorităţile din întreaga lume în ultimii ani, teritoriile britanice Bermuda, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Isle of Man şi Jersey au "găzduit" 172 de companii care erau utilizate pentru transferul de fonduri ilicite, conform datelor BM. În Liechtenstein s-au înregistrat 28 de astfel de companii, în Cipru 11, iar în Elveţia 7.

Totodată, în Elveţia s-au descoperit 76 de conturi bancare folosite în operaţiuni de spălare de bani, în Marea Britanie şi Jersey 30, în Cipru 15, iar în Liechtenstein 10.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO