Business Internaţional

Marea Britanie se teme de datoriile consumatorilor

15.12.2004, 00:00 12



Cresterea rapida a datoriilor personale ar putea ameninta stabilitatea financiara a Marii Britanii, avertizeaza Banca Angliei, citata de BBC News.



Datoriile familiilor britanice cresc intr-un ritm de 15% pe an, peste cel inregistrat in SUA si majoritatea tarilor europene.



Banca centrala s-a aratat ingrijorata mai ales de datoriile negarantate cu active, cum ar fi cele luate pe cardurile de credit.



"Acumularea rapida a datoriilor de catre multi debitori...ar putea duce la un grad sporit de vulnerabilitate financiara", se arata in raportul bianual privind stabilitatea financiara, emis de Banca Angliei.



In luna iulie, valoarea totala a datoriilor consumatorilor britanici a depasit pragul simbolic de 1.000 miliarde lire sterline (peste 1.443 miliarde euro).



Datoriile care nu prevad depunerea unor active drept garantie, cum ar fi imprumuturile pe carduri de credit sau creditele pentru nevoi personale, au inceput, recent, sa creasca intr-un ritm mai accelerat decat creditele ipotecare. "Daca perspectivele economice se vor inrautati in mod semnificativ, riscul de credit ar putea creste, mai ales in cazul datoriilor care nu sunt garantate cu active", se mai preciza in raportul bancii centrale.



Banca Angliei are si alte motive de ingrijorare. In luna noiembrie, rata inflatiei in Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel in cinci luni, pe baza costurilor mari legate de incalzirea locuintelor si a preturilor ridicate la calatoriile aeriene.



Potrivit Biroului National de Statistica, preturile la bunurile de consum au fost cu 1,5% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in crestere fata de 1,2%, cat se inregistrase in luna octombrie.



Raportat la luna precedenta, in noiembrie preturile au fost cu 0,2% mai mari.



In noiembrie 2004, reducerile de sezon la pretul biletelor aeriene au fost mai putin semnificative in comparatie cu 2003. Un alt factor care a favorizat cresterea a fost majorarea preturilor la energie in Marea Britanie. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO