Business Internaţional

Marea Britanie cere RBS să renunţe la ambiţiile globale şi să se axeze pe finanţarea afacerilor interne

Marea Britanie cere RBS să renunţe la ambiţiile globale şi să se axeze pe finanţarea afacerilor interne

Autor: Radu Racu

20.12.2011, 11:21 523

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii George Osborne a cerut conducerii Royal Bank of Scotland să renunţe la ambiţiile de a deveni o forţă globală şi să se concentreze pe piaţa internă, într-o politică mai prudentă care ar trebui să evite pe viitor riscul unei salvări pe bani publici, scrie Financial Times.

Poziţia lui Osborne vine pe fondul unor critici vehemente aduse instituţiei pe care o conduce pentru diluarea reglementărilor dure impuse băncilor. Oficialul a spus că banca susţinută de statul britanic trebuie să se axeze pe finanţarea afacerilor locale şi să evite "activităţi riscante care consumă foarte mult capital".

Comentariile surprinzătoare ale cancelarului au fost formulate în urma promisiunii de implementare a normelor Comsiei Bancare, care includ câteva compromisuri. Conform setului de regului formulat în luna septembrie de Comisia Bancară condusă de Sir John Vickers, băncile britanice trebuie să ridice un zid în jurul operaţiunilor interne şi să aducă mai mult capital de acasă pentru a securiza operaţiunile interne.

Grupurile bancare au protestat împotriva noilor reglementări, cea mai pronunţată poziţie fiind a celor de la HSBC , care au ameninţat că îşi mută operaţiunile din Regat dacă normele dure vor fi impuse. Autorităţile şi-au nuanţat ulterior discursul, susţinând că instituţiile financiare nu trebuie să aplice noile reglementări şi la operaţiunile internaţionale, dacă acestea nu prezintă un risc asupra contribuabililor britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO