Business Internaţional

Marea Britanie a scos la vânzare prima bancă pe care a naţionalizat-o

Marea Britanie a scos la vânzare prima bancă pe care a naţionalizat-o

Clienţii Northern Rock au făcut cozi la sfârşitul lui 2008 ca să-şi retragă banii

Autor: Catalina Apostoiu

16.06.2011, 23:36 592

Ministrul britanic al finanţelor George Osborne a declarat că etimpul ca programele de susţinere a sectorului financiar britanicsă fie stopate şi ca participaţiile deţinute de guvern în cadrulbăncilor să fie vândute pe fondul apariţiei primelor semne deredresare a economiei ţării, scrie Bloomberg.

Ca prim pas, Os­borne a anunţat scoa­terea la vânzare a NorthernRock, prima victimă britanică a crizei, ce a fost naţio­nalizată în2008. Pro­gramele de lichiditate şi planurile de susţinere acreditării care au transferat asupra contribuabililor pa­sive învaloare de peste 1.000 de mi­liarde de lire sterline (1.140 demiliarde de euro) în timpul crizei financiare vor fi de asemeneasuspendate.

Comentariile reprezintă cea mai optimistă evaluare făcută deOsborne din momentul preluării de către acesta a poziţiei deministru de finanţe cu un an în urmă şi marchează o schimbare depoziţie faţă de avertismentele ante­rioare conform cărora MareaBritanie ar urma să aibă soarta Greciei dacă va renunţa la măsurilede austeritate.

Opozanţii politici al lui Osborne susţin însă că rata decreştere este în continuare prea modestă, iar piaţa locurilor demuncă încă instabilă pentru a declara că criza a luat sfârşit.

Potrivit lui Osborne, băncilor li se va permite să iasă dinprogramul de sus­ţinere guvernamentală, iar pro­gramul de furnizarede lichidităţi derulat de banca centrală va fi de asemeneasuspendat.

Totuşi, ar mai putea dura "câţiva ani" până când participaţiiledin cadrul unor bănci mai mari ca Royal Bank of Scotland şi Lloydsvor fi vândute, a declarat Osborne.

Băncile au avut ne­voie de susţinere guvernamentală în valoarede 65,8 miliarde de lire sterline (75 mld. euro) după prăbuşireaLeh­man Brothers.

Potrivit lui Osborne, mediul economic general dă semne deîmbunătăţire, cu un deficit bugetar în scădere şi "a doua cea mairidicată rată a creării de locuri de muncă" din rândul G7.

Economia britanică a avansat cu 0,5% în primul trimestru,anulând un declin similar înregistrat în ultimul trimestru alanului trecut.

Un creditor a intrat în insolvenţă

O bancă din Marea Britanie cu doar 250 de deponenţi şi o singurăsucursală a intrat în insolvenţă, încetând toate operaţiunilefinanciare din cauza unor probleme interne, a anunţat BancaAngliei. Instituţia financiară, care opera prin sucursala dinoraşul Havant, în apropiere de Portsmouth, avea ca principalăactivitate creditarea pentru construcţia de locuinţe în regiune,potrivit BBC News.

anca Southsea Mortgage and Investment avea depozite de retail de7,4 milioane de lire sterline (12 milioane de dolari) la momentulintrării în insolvenţă. "Prăbuşirea Southsea urmează uneideteriorări a situaţiei financiare cauzată de deciziile conduceriişi de modelul de afaceri al băncii", se arată într-un comunicat alBăncii Angliei. Depozitele individuale sunt garantate în MareaBritanie în limita sumei de 85.000 de lire sterline.Marius Oncu, Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO