Marea Britanie a scos la vânzare prima bancă pe care a naţionalizat-o

Autor: Catalina Apostoiu 16.06.2011

Ministrul britanic al finanţelor George Osborne a declarat că e timpul ca programele de susţinere a sectorului financiar britanic să fie stopate şi ca participaţiile deţinute de guvern în cadrul băncilor să fie vândute pe fondul apariţiei primelor semne de redresare a economiei ţării, scrie Bloomberg.

Ca prim pas, Os­borne a anunţat scoa­terea la vânzare a Northern Rock, prima victimă britanică a crizei, ce a fost naţio­nalizată în 2008. Pro­gramele de lichiditate şi planurile de susţinere a creditării care au transferat asupra contribuabililor pa­sive în valoare de peste 1.000 de mi­liarde de lire sterline (1.140 de miliarde de euro) în timpul crizei financiare vor fi de asemenea suspendate.

Comentariile reprezintă cea mai optimistă evaluare făcută de Osborne din momentul preluării de către acesta a poziţiei de ministru de finanţe cu un an în urmă şi marchează o schimbare de poziţie faţă de avertismentele ante­rioare conform cărora Marea Britanie ar urma să aibă soarta Greciei dacă va renunţa la măsurile de austeritate.

Opozanţii politici al lui Osborne susţin însă că rata de creştere este în continuare prea modestă, iar piaţa locurilor de muncă încă instabilă pentru a declara că criza a luat sfârşit.

Potrivit lui Osborne, băncilor li se va permite să iasă din programul de sus­ţinere guvernamentală, iar pro­gramul de furnizare de lichidităţi derulat de banca centrală va fi de asemenea suspendat.

Totuşi, ar mai putea dura "câţiva ani" până când participaţiile din cadrul unor bănci mai mari ca Royal Bank of Scotland şi Lloyds vor fi vândute, a declarat Osborne.

Băncile au avut ne­voie de susţinere guvernamentală în valoare de 65,8 miliarde de lire sterline (75 mld. euro) după prăbuşirea Leh­man Brothers.

Potrivit lui Osborne, mediul economic general dă semne de îmbunătăţire, cu un deficit bugetar în scădere şi "a doua cea mai ridicată rată a creării de locuri de muncă" din rândul G7.

Economia britanică a avansat cu 0,5% în primul trimestru, anulând un declin similar înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut.

Un creditor a intrat în insolvenţă

O bancă din Marea Britanie cu doar 250 de deponenţi şi o singură sucursală a intrat în insolvenţă, încetând toate operaţiunile financiare din cauza unor probleme interne, a anunţat Banca Angliei. Instituţia financiară, care opera prin sucursala din oraşul Havant, în apropiere de Portsmouth, avea ca principală activitate creditarea pentru construcţia de locuinţe în regiune, potrivit BBC News.

anca Southsea Mortgage and Investment avea depozite de retail de 7,4 milioane de lire sterline (12 milioane de dolari) la momentul intrării în insolvenţă. "Prăbuşirea Southsea urmează unei deteriorări a situaţiei financiare cauzată de deciziile conducerii şi de modelul de afaceri al băncii", se arată într-un comunicat al Băncii Angliei. Depozitele individuale sunt garantate în Marea Britanie în limita sumei de 85.000 de lire sterline. Marius Oncu, Mediafax