Business Internaţional

Manipularea Libor, o soluţie anticriză eficientă?

Manipularea Libor, o soluţie anticriză eficientă?

Foto AFP

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.07.2012, 00:03 831

Prin manipularea dobânzilor în timpul crizei financiare din 2008 băncile precum Barclays au prevenit intensificarea turbulenţelor prin care trecea sistemul bancar mondial şi de aceea nu vor exista condamnări penale în rândul bancherilor în urma scandalului influenţării nivelului Libor şi Euribor, scrie CNBC.

Dick Bove, un reputat analist bancar la Rochdale Securities, consideră că, în timp ce există numeroase dovezi care sugerează că Barclays şi alte mari bănci au minţit în ceea ce priveşte dobânzile, iar autorităţile de reglementare au ştiut ceea ce se întâmplă, acestea au acţionat corect punând sub tăcere această problemă.

"Se va spune din nou că autorităţile de reglementare se confruntau cu o criză financiară importantă. Pentru a opri panica, au scăzut ratele dobânzilor, au investit în bănci, au împrumutat mii de miliarde de dolari acestor instituţii şi au garantat cu alte mii de miliarde de dolari pentru datoriile băncilor", a spus analistul. El a atenţionat că dacă Libor ar fi crescut rapid, eforturile autorităţilor nu ar fi avut succes.

Dobânzile Libor sunt stabilite zilnic sub supravegherea Asociaţiei Ban­cherilor Britanici luând în calcul estimările băncilor privind do­bânzile la care se împrumută reciproc. Barclays a recunoscut că a înaintat date nereale în timpul crizei, deoarece s-a temut că un nivel adevărat al dobânzii, care ar fi reflectat riscurile de creditare, ar putea produce îngrijorare în rândul investitorilor, ceea ce ar fi condus la scă­derea acţiunilor. Bove a mai spus că reducerea artificială a Libor a ajutat, probabil, la prevenirea intensificării crizei, "deoarece rata Libor în dolari şi nu ratele fondurilor federale ajută la determinarea cheltuielilor cu rata dobânzii care sunt folosite la determinarea ratelor dobânzii percepute la majoritatea împrumuturilor în Statele Unite şi alte părţi ale lumii".

"Dacă această rată s-ar fi majorat semnificativ la sfârşitul lui 2008, costurile pentru economia Statelor Unite ar fi devenit enorme. Afacerile şi gospodăriile ar fi fost nevoite să-şi majoreze cheltuielile şi astfel datoriile", a mai spus analistul.

Pe de altă parte, alţi analişti cred că scandalul Libor este foarte important şi problemele pe care le are la bază nu au fost rezolvate.

Cei care susţin teoria că manipularea Libor a fost un lucru bun un vad pagubele produse, a afirmat analistul Kevin Ferry, care indică printre victime pe cei care au pariat pe dobânzi mai mari.

Ultimele dovezi arată că problema manipulării dobânzilor era discutată în 2008, în timpul crizei financiare, în cele mai inalte foruri, scrie The Guardian.

Astfel, din mai multe emailuri date publicităţii de Banca Angliei reiese că Asociaţia Bancherilor Britanici a emis către băni un avertisment în aprilie 2008 pentru a înainta date corecte. De asemenea, asociaţia a vrut ca Banca Angliei să-şi asume un rol mai mare în procesul de stabilire a dobânzilor, propunere refuzată de instiutuţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO