Business Internaţional

Manipularea cursului de schimb: cum a fost posibilă şi ce implicaţii are

Mark Carney, şeful băncii centrale a Marii Britanii

Mark Carney, şeful băncii centrale a Marii Britanii

Autor: Daniela Stoican

13.03.2014, 00:03 1300

Investigaţia privind presupusa manipulare a pieţei cursului valutar a ajuns să vizeze majoritatea celor mai mari bănci ale lumii şi să implice autorităţi de reglementare de pe trei continente şi sute de dealeri, iar mai nou şi banca centrală a Marii Britanii, scrie CNBC.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă dealerii dornici să facă rapid profit au acţionat ilegal cumpărând valută exact înainte să plaseze ordine mari de cumpărare pentru aceeaşi monedă din partea clienţilor lor la un curs de schimb de referinţă stabilit zilnic. Cunoscută ca „WMR/Reuters fix“, referinţa este stabilită pentru o anumită oră pe baza preţului la care o monedă se tran­zacţionează într-un interval de 60 de secunde. Astfel dealerii puteau cumpăra mai ieftin şi vinde în profit ştiind când preţul monedei creşte.

 

Tactici de dealer

Dealerii s-ar fi înţeles între ei în chat room-uri să stabilească o rată de schimb pentru o anumită monedă. Investigaţia încearcă să elucideze dacă dealerii au practicat „front-running”, adică dacă dealerul a profitat de cunoştinţele despre ordinele clienţilor sau dacă a fost vorba pur şi simplu despre mana­gementul riscului clienţilor, iar dealerul a împărţit ordinul în mai multe tranzacţii pentru a preveni un salt al preţului, o practică legală.

Manipularea cursului de schimb ar fi putut afecta printre altele strategiile pe care companiile cu operaţiuni în două sau mai multe ţări le stabilesc pentru a se proteja faţă de fluctuaţiile cursului de schimb valutar. În final chiar şi consu­matorii ar fi putut fi afectaţi.

 

Implicarea băncii centrale a Marii Britanii

Şeful băncii centrale a Marii Britanii Mark Carney, audiat de parlamentarii britanici, avertizează ca scandalul manipulării cursului de schimb ar putea fi mai mare decât cel ce a vizat manipularea ratelor dobânzii Libor.

Audiat de o comisie a parlamen­tarilor britanici, el a spus că oficialii instituţiei au aflat despre presupusa manipulare a pieţelor abia în octombrie anul trecut. Ulterior banca a cerut o investigaţie independentă rapidă.

Declaraţiile vin după ce au apărut informaţii datând din 2006 despre întâlniri dintre un oficial al băncii centrale şi dealeri de top ai celor mai mari bănci internaţionale, în care oficialul băncii centrale a fost informat despre „încercări de a influenţa piaţa“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO