Business Internaţional

Manifestaţie împotriva SUA în Afganistan, după ce un soldat american a ucis 16 civili afgani

Manifestaţie împotriva SUA în Afganistan, după ce un soldat american a ucis 16 civili afgani

Autor: Ioana Bojan

13.03.2012, 09:58 176

Aproape 400 de studenţi au manifestat marţi împotriva Statelor Unite la Jalalabad, principalul oraş din estul Afganistanului, acesta fiind primul protest afgan după ce un soldat american a ucis 16 civili duminică, au declarat martori citaţi de AFP.

Manifestanţii au defilat scandând "Moarte Americii, moarte lui Obama!", cerând ca autorul masacrului să fie judecat public în Afganistan.

"Jihadul (războiul sfânt) este singurul mod de a împinge invadatorii americani afară din Afganistan", se putea citi pe o pancartă, în timp ce altele prezentau sloganuri ostile Statelor Unite sau efigia preşedintelui american Barack Obama.

Cortegiul de protestatari a blocat drumul principal care face legătura între Jalalabad şi capitala afgană Kabul.

Duminică dimineaţă, un soldat din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat, şi a ucis ocupanţii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care le-a ars cadavrele.

Această baie de sânge a avut loc la numai câteva săptămâni după incinerarea Coranului de către soldaţi americani la baza militară americană Bagram, situată la nord de Kabul, un act calificat drept blasfemie, care a declanşat un val de manifestaţii violente antiamericane pe tot teritoriul afgan, soldate cu aproape 40 de morţi.

Luni, Parlamentul afgan a "cerut ferm" guvernului american să facă în aşa fel încât persoanele vinovate de masacru să fie condamnate "în urma unui proces public în faţa poporului afgan".

Ambasada SUA la Kabul i-a invitat pe cetăţenii americani să sporească măsurile de precauţie zilele următoare, din cauza riscului de manifestaţii ostile, "în special în est şi sud".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO