Business Internaţional

Manchester United, din nou cel mai bogat club de fotbal din lume

04.03.2004, 00:00 23



Clubul britanic Manchester United si-a mentinut pentru al saptelea an consecutiv pozitia de lider in topul celor mai bogate cluburi de fotbal ale lumii, potrivit BBC News. Lista, publicata de puternica companie de audit Deloitte&Touche, arata ca Manchester a avut anul trecut incasari de 167,83 milioane lire sterline (251,4 mil. euro), depasind cu mult performantele financiare ale clubului italian Juventus, situat pe locul al doilea. Clubul torinez a raportat incasari de 218,3 milioane euro, surclasand cu o diferenta de 18 milioane de euro rivala AC Milan.



Cluburile engleze si italiene au ocupat 12 din cele 20 de pozitii de pe lista bogatilor fotbalului. Din randul cluburilor spaniole se remarca Real Madrid, care a adunat anul trecut 192 milioane euro. Clubul de pe Santiago Bernabeu, casa celor din cei mai talentati si mai scumpi jucatori ai lumii, este considerata de specialisti una din cele mai de succes afaceri sportive, reusind sa atraga sume exorbitante din contracte de publicitate si sponsorizari.



O prezenta surprinzatoare in Top 20 este cea a clubului Leeds United, care, in ciuda problemelor financiare - datorii in suma de 150 milioane euro, actiunile fiindu-i suspendate de la tranzactionare - ocupa locul16, cu incasari de 92 mil. euro.



Arsenal, care au anuntat recent ca se vor muta pe noul stadion de la Ashburton Grove, mult mai modern si incapator decat cel de pe Highbury, au ocupat pozitia a saptea.



Proiectul Asburton Grove a costat aproape 392 milioane de euro, pe care Arsenal i-a obtinut dintr-un credit bancar, din sponsorizari (Granada, Nike) si din vanzarea unor terenuri.



Anul trecut Arsenal a avut un venit de aproape 150 milioane euro, fiind urmata foarte aproape de Liverpool, la o diferenta de numai 200.000 euro.



Liverpool intentioneaza de asemenea sa-si schimbe "casa" pentru a atrage mai multi spectatori. Vechiul stadion de pe Anfield va fi inlocuit cu unul nou, cu o capacitate de 60.000 de locuri, situat in Stanley Parc.



Initiativa celor doua cluburi vine din dorinta de a rivaliza cu Manchester, a carui stadion, cu o capacitate de 70.000 de locuri, este o adevarata masina de facut bani.



Conform unor informatii de pe piata, clubul de pe Old Traford ar putea fi in curand tinta unor tentative de preluare. Malcolm Glazer, proprietarul echipei de fotbal american Tampa Bay Bucaneers, a declarat ca ar putea face clubului o oferta. Ceilalti doi mari actionari, miliardarii irlandezi John Magnier si JP McManus, controleaza aproape o treime din club.



Manchester a surclasat la incasari si cel mai bogat club sportiv din Statele Unite, New York Yankees, care a avut anul trecut un venit de 245 milioane euro.



Alte cluburi britanice aflate la loc de cinste in Top 20 sunt Newcastle United, ce a ocupat pozitia a noua cu un venit de 138 milioane euro, si Chelsea, cu incasari de 133 milioane euro.



Singura noua venita in liga celor mai bogate cluburi din lume este Schalke 04, care a urcat direct pe locul al 14-lea.





Chelsea a ramas fara presedinte



Presedintele clubului Chelsea, Ken Bates, a demisionat, marti, din functia pe care o detinea la gruparea la care evolueaza si Adrian Mutu.



Bates a cumparat Chelsea in 1982 cu o lira sterlina. In urma cu opt luni, acesta si-a vandut pachetul de actiuni detinut la club cu 27 milioane euro.



Bates, in varsta de 72 de ani, activa in cadrul clubului londonez de 20 de ani, el ramanand in functia de presedinte si dupa ce miliardarul Roman Abramovici a preluat pachetul majoritar la Chelsea.



Rusul a cheltuit in numai sapte luni 211 milioane de euro, in principal pe transferuri.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO