Business Internaţional

Managerii demisi de marile companii americane nu vor mai beneficia de compensatii

20.03.2006, 00:00 15

Din ce in ce mai multe companii isi pot demite directorii executivi fara a le mai acorda pachete compensatorii mari.

Grupul Walt Disney, compania farmaceutica ImClone Systems si cea de software NCR fac parte din aceasta categorie si chiar au facut publice liste cu motive pentru care si-ar concedia directorii executivi.

Cu toate acestea, trendul pare limitat doar la marile companii americane cu probleme majore.

De cele mai multe ori, motivele suplimentare de concediere sunt relativ modeste: executivii sunt acuzati in primul rand de incalcari grave ale legilor si apoi de clauze caracteristice care-l pot incrimina pe CEO-ul respectiv, scrie The Wall Street Journal Europe.

David Yermack, profesor de finante la Universitatea din New York si specialist in compensatiile executivilor, descrie noile clauze ca fiind superficiale, deoarece motivele invocate tin de modul de interpretare a faptelor in anunite circumstante.

Cu toate acestea, dezvoltarea acestei tendinte este incurajata.

"Trendul demonstreaza ca putem imbunatati calitatea directorilor si a conducerilor executive in general", a declarat Nell Minow, editor in cadrul Corporate Library, o firma de cercetari in domeniu din Portland.

"Ne indreptam spre o perioada in care performantele vor fi principalul principiu dupa care managerii vor fi mentinuti in functii", a adaugat Minow.

Actionarii s-au plans mult timp de conditiile in care erau demisi managerii. Recent, doua firme care administreaza fondurile de pensii ale angajatilor de la Hewlett-Packard au dat in judecata compania si pe Carly Fiorina, fostul CEO al acesteia, pretinzand ca gigantul din domeniul computerelor, cu sediul in Silicon Valley, a incalcat politica referitoare la pachetele compensatorii, acordandu-i fostului CEO mai mult de 21 de milioane de dolari anul trecut, dupa ce aceasta a fost concediata.

Oficialii Hewlett-Packard au declarat ca acuzatiile sunt nefondate.

Potrivit estimarilor Corporate Library, aproape 80% din managerii companiilor luate in considerare la calculul indicelui bursier Standard& PoorÕs 500 se bucura de contracte sau planuri de compensatii mult prea generoase.

Contractele semnate intre manageri si companii permit consiliului director sa concedieze directorii in situatia in care acestia isi neglijeaza indatoririle, se poarta inadecvat sau sunt acuzati de frauda.

Companiile care intocmesc listele cu motive de concediere o fac dupa ce trec printr-o criza majora care de obicei afecteaza imaginea grupului. De exemplu, Disney il poate concedia pe Robert Iger, noul directorul executiv, daca acesta refuza sa furnizeze informatii sau sa coopereze la o investigatie privind practicile sale de business sau ale companiei, dupa cum prevedea contractul semnat in octombrie 2005.

Noile clauze din contractul semnat de catre Igner au fost adaugate dupa ce Disney a castigat cu greu procesul cu actionarii nemultumiti de faptul ca la plecarea din companie fostul CEO, Michael Orvitz, a beneficiat de un pachet compensatoriu in valoare de 140 de milioane de dolari.

Ovitz a fost concediat dupa numai 14 luni in care a stat la conducerea companiei. Contractul sau, incheiat in 1995, includea clauze conform carora Ovitz putea fi concediat doar in cazul "unor neglijente si al unor abuzuri".

"Consiliul director al Disney nu a atasat noua clauza la contractul lui Igner, ca reactie la cazul lui Ovitz", a declarat Mel Immergut, avocatul lui Igner.

"Igner a acceptat sa semneze deoarece dorea sa aiba un contract de care sa fie mandru", a mai spus Immergut, care este si presedintele Milbank, Tweed, Hadley& McCloy din New York. Purtatorul de cuvant al Disney a refuzat sa faca orice comentariu pe aceasta tema, dar a afirmat ca acest contract semnat de Igner va fi un punct de plecare pentru negocierea contractelor cu viitorii executivi.

In momentul in care Daniel Lynch a devenit CEO la ImClone, in februarie 2004, a acceptat semnarea contractului prin care consiliul de administratie il putea concedia in momentul in care, prin actiunile sale, incalca legile americane. Sam Waksal, fostul director executiv al ImClone, a pledat vinovat pentru acuzatia de furnizare ilegala de informatii. Pentru aceasta a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare. In luna noiembrie a anului trecut, Lynch a demisionat, iar conditiile stipulate in contract i-au permis sa primeasca un pachet compensatoriu nemeritat.

In ceea ce priveste compania NCR, consiliul director a instituit o clauza prin care William Nuti, noul CEO al companiei, poate fi concediat daca acesta si familia sa nu se muta pana in luna august de la New York la Dyton, Ohio, oras unde se afla sediul central al companiei.

"Consiliul director vrea sa se asigure ca nu-i va acorda beneficii sau compensatii, in cazul in care il vor inlocui pe Nuti pentru ca nu se va muta in timpul stabilit", declara Dan Ryterband, presedinte al Frederic Cook& Co, firma de consultanta cu care colaboreaza NCR.

Chiar daca nu semneaza un contract, directorii executivi nu parasesc compania cu mainile goale. Joseph Galli a plecat din functia de CEO al Newell Rubbermaid, la sfarsitul anului trecut, dupa ce i-a determinat pe oficialii companiei sa-i plateasca aproximativ 4,6 milioane de dolari, in care erau incluse valoarea salariului sau pe doi ani si bonusuri. "Absenta unui contract de munca nu l-a afectat prea tare", a spus purtatorul sau de cuvant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO