Business Internaţional

Managerii americani din sectoarele de aparare si petrolier si-au dublat salariile

31.08.2006, 18:22 24

Directorii companiilor din industria petroliera si din cea de aparare se bucura de un salariu considerabil mai mare decat un CEO al unei companii din alt domeniu, pe fondul luptei impotriva terorismului si al cotatiei ridicate a titeiului.
Salariile directorilor executivi ai companiilor din domeniul apararii au crescut de mai mult de doua ori fata de perioada de dinainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, scrie Market Watch.
Studiul, realizat de Institute for Policy Studies and United for a Fair Economy, s-a concentrat pe monitorizarea salariilor directorilor executivi de la cele mai mari 34 de companii din sectorul apararii, care obtin cel putin 10% din venituri in acest domeniu.
Cel mai bine platit manager din sectorul de aparare este George David, CEO al United Technologies, producatorul elicopterelor Black Hawk, cu un venit de 31,9 milioane de dolari in 2005, in scadere drastica fata de venitul din 2004, care se ridica la 88,3 milioane de dolari.
David Lesar, directorul executiv al companiei Halliburton, a ajuns la un salariu de 26,6 milioane de dolari, Halliburton fiind unul dintre providerii principali de servicii de logistica in Irak.
Anul trecut, indica acelasi studiu, directorii executivi ai companiilor din industria de aparare care si-au incheiat activitatea au fost recompensati cu 44% mai mult decat generalii de armata cu 20 de ani de experienta, si cu 308 ori mai mult fata de soldatii din armata Statelor Unite ale Americii.
Printre companiile chestionate s-au aflat si marile corporatii din domeniul apararii, Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh Truck si Edo. Intre 2001 si 2005, profitul celor 34 de companii participante la studiu a crescut cu 189%. Profitul total al companiilor din SUA a crescut in aceeasi perioada cu 76%.
"Americanii din intreg spectrul politic ar trebui sa fie indignati de marimea beneficiilor primite de directorii de top, ca urmare a razboiului", a declarat Sarah Anderson, coautoare a acestui studiu.
Cu o zi inainte ca Iranul sa se confrunte cu data limita de incetare a dezvoltarilor in domeniul nuclear, pretul titeiului a ajuns la o cotatie de aproximativ 70 de dolari pe baril. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite ameninta Iranul cu sanctiuni daca nu renunta la productia de uraniu pana astazi. Pe cand consumatorii se confrunta cu preturile din ce in ce mai mari din benzinarii, directorii companiilor petroliere se bucura de cele mai mari salarii pe care le-au avut vreodata. Studiul a indicat faptul ca directorii executivi ai primelor 15 mari firme petroliere din SUA au avut un venit mediu in 2005 de peste 32,7 mil. dolari (25,52 mil. euro), cu 50% mai mult fata de cat au castigat in 2004. Directorii executivi ai marilor companii americane din alte domenii inregistreaza o medie de 11,6 mil. dolari.
Dupa 1990, diferenta dintre salariile directorilor executivi si cele ale muncitorilor a crescut in Statele Unite de la 17 la 1 la 441 la 1, in 2005. Salariile directorilor executivi din domeniul petrolier sunt de 518 ori mai mari decat salariile medii ale muncitorilor din acelasi domeniu. Concomitent, daca se ia in calcul inflatia, salariul minim a coborat, in aceeasi perioada, cu 9%.
Cel mai mare venit a fost inregistrat de catre William Greehey, presedintele Valero Energy, care, conform aceluiasi studiu, a depasit in 2005 pragul de 95 de milioane de dolari. A fost urmat indeaproape de Ray Irani, de la Occidental Petroleum, care a ajuns la suma de 84 de milioane de dolari si de fostul CEO al Exxon Mobil, Lee Raymond, care a fost platit in 2005 cu 69,7 milioane de dolari.
Salariul de care beneficiaza un director de la o companie petroliera din SUA este cu mult peste cel acordat de o companie similara in alte tari.
Astfel, potrivit studiului, directorii executivi ai BP si Royal Dutch Shell primesc numai o optime din sumele de care beneficiaza omologii lor din Statele Unite ale Americii.

Cresteri ametitoare

Anul trecut, directorii executivi ai companiilor din industria de aparare care si-au incheiat activitatea au fost recompensati cu 44% mai mult decat generalii de armata cu 20 de ani de experienta.
Directorii executivi ai primelor 15 mari firme petroliere din SUA au avut un venit mediu in 2005 de peste 32,7 milioane de dolari (25,52 milioane de euro), cu 50% mai mult fata de cat au castigat in 2004.
Directorii executivi din alte tari primesc doar o optime din sumele de care beneficiaza omologii lor din SUA.
William Greehey, presedintele Valero Energy, a depasit in 2005 pragul de 95 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO