Business Internaţional

Mai stă Grecia în euro? Speculaţiile continuă

Viitorul Greciei în zona euro, speculaţiile continuă

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

12.12.2011, 12:12 1127

În ajunul summitului UE de pe 8-9 decembrie, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat că zone euro riscă să se destrame şi a repetat opinia că "unii" n-ar fi trebuit să intre în clubul euro. Câteva ore mai devreme, unul dintre foştii preşedinţi francezi, Valery Giscard d'Estaing, care va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai mari susţinători ai cauzei greceşti, aproape că a admis acelaşi lucru, scrie The Guardian.

"Grecia ar putea sta în zona euro, dar este foarte greu pentru o economie să-şi revină având o monedă puternică. Este mai bine să utilizezi, pentru o perioadă, o monedă proprie sau să stai la adăpostul unei monede puternice? Este alegerea Greciei", a afirmat d'Estaing.

Analiştii Deutsche Bank apreciază că ieşirea Greciei din zona euro va continua să fie în capul listei primelor zece riscuri la care investitorii ar trebui să fie atenţi. Grecia a fost al zecelea stat care a devenit membru cu drepturi depline al Comunităţii Economice Europene, în 1981. Raţionamentul care stă în spatele acceptării ţine atât de geopolitică, cât şi de romantism, notează publicaţia britanică.

Grecia este leagănul civilizaţiei europene, iar Franţa a simţit că organizaţia ar fi incompletă fără Atena. Datorită lui d'Estaing, Grecia a intrat în organizaţie cu cinci ani înaintea Spaniei şi Portugaliei.

Valery Giscard d'Estaing a fost preşedinte al Franţei între 1974 şi 1981. Anterior a fost ministru de finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO