Business Internaţional

Mai pot aparea socuri pe pietele financiare

Mai pot aparea socuri pe pietele financiare

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE: Ne scaldam in ape tulburi si exista inca riscul aparitiei unor turbulente neasteptate pe pietele financiare.

23.06.2009, 17:46 18
Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a tras un semnal de alarma spunand ca exista in continuare riscul sa apara noi tulburari pe piata financiara care pot afecta procesul de refacere a economiei, iar strategii trebuie sa ramana pe pozitii in pofida semnelor imbucuratoare pe care economia le ofera in ceea ce priveste incetinirea ritmului declinului, scrie Bloomberg.
Trichet a mai spus ca politica bancii trebuie sa imbine actiuni curajoase pe termen scurt si masuri care sa asigurare sustenabilitatea pe termen mediu.
El a promis ca BCE isi va indeplini rolul sau de a ramane o ancora de stabilitate si incredere.
„Ne scaldam in ape tulburi si exista inca riscul aparitiei unor turbulente neasteptate pe pietele financiare", a declarat Trichet. „In prezent, inca ne aflam in criza, una ce se dovedeste a fi cea mai grava de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Desi exista semne ca ritmul contractarii economice incetineste, trebuie sa ramanem in stare de alerta".
Trichet a mai spus ca guvernele trebuie sa informeze ce masuri vor adopta pentru a reveni la situatia initiala, dinainte de adoptarea masurilor de stimulare fiscala. Tot el a spus insa ca sectorul financiar ar putea necesita inca sustinere.
 
Nu se grabeste sa majoreze dobanda
Pozitia precauta adoptata sugereaza ca BCE nu se va grabi sa majoreze dobanda de politica monetara sau sa retraga masurile de urgenta pe care le-a adoptat pentru a stavili cea mai grava recesiune din ultimele sase decenii ce afecteaza Europa.
BCE a redus rata dobanzii de referinta - dobanda utilizata atunci cand Banca Centrala Europeana imprumuta sume de bani bancilor din statele membre - la un nivel minim record de 1% si a promis sa cumpere obligatiuni garantate in valoare de 60 mld. euro.
„Despre masurile viitoare de politica monetara nu vorbesc niciodata, insa voi spune ca dobanda actuala de politica monetara se afla la un nivel optim", a declarat Trichet, confirmand presupunerile ca BCE nu va modifica prea curand rata dobanzii de referinta.
Ewald Nowotny, membru al consiliului BCE, a spus ca el se asteapta ca banca sa mentina rata dobanzii la acest nivel si in 2010.
Seful Bancii Centrale Europene a mai marturisit ca este important pentru debitori ca dobanzile de pe pietele de capital pentru operatiunile cu o scadenta mai mare decat cea overnight (pe termen foarte scurt) au scazut chiar mai puternic decat dobanda de politica monetara.
„Debitorii din zona euro beneficiaza direct de pe urma dobanzilor reduse de pe piata monetara la operatiunile pe sase si respectiv 12 luni, deoarece acestea sunt utilizate in mod uzual de catre banci pentru a seta dobanzile variabile ale creditelor imobiliare si corporate", a spus el.
 
Economia zonei euro scade cu 4,6%
BCE si-a modificat in sens negativ previziunile economice in aceasta luna. Economia zonei euro este asteptata sa scada in 2009 cu 4,6%, inainte de a se intoarce pe crestere la jumatatea lui 2010. In martie, BCE vorbea despre un declin de 2,7% in acest an.
Trichet a mai spus ca se asteapta ca anul viitor evolutia economiei mondiale sa fie una pozitiva.
El a adaugat ca conditiile de pe pietele financiare s-au imbunatatit din momentul in care BCE a inceput sa ofere bancilor credite nelimitate.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO