Business Internaţional

Magnatul George Soros lasa Rusia rusilor

16.06.2003, 00:00 50



Dupa 15 ani si investitii de 1 miliard de dolari, George Soros ajunge la concluzia ca "subventiile" oferite Rusiei nu mai sunt necesare. Soros a ajuns pentru prima data in Rusia in 1988, intr-un moment in care tara intra intr-o lunga perioada dificila. Inarmat cu una dintre cele mai mari averi din lume, Soros si-a luat singur responsibilitatea de a salva oamenii de stiinta ai Rusiei, incercand mai apoi sa contribuie la nasterea societatii civile, intr-o regiune in care acest concept nu era cunoscut.



Acum, dupa 15 ani si cheltuieli de un miliard de dolari, George Soros a ajuns la concluzia ca misiunea sa a luat sfarsit. Odata cu stabilizarea unui nou guvern central la Moscova si nasterea unei noi generatii de filantropi locali, finantistul international a decis sa paraseasca Rusia, retragandu-se efectiv dintr-o tara care i-a absorbit atat de mult timp si energie.#leadend#



"Rusia s-a restabilit ca stat si nu cred ca mai are nevoie de subventiile mele," a declarat Soros.



Desi Soros va fi in continuare implicat in mici proiecte, retragerea sa va marca un punct important in dezvoltarea Rusiei de la prabusirea Uniunii Sovietice. Prin intermediul Institutului sau pentru o societate deschisa, Soros a avut o influenta mai mare decat a oricarei alte persoane in cladirea noii Rusii. Si cu siguranta nici o alta persoana nu a cheltuit atat de multi bani din propriul buzunar intr-un scop similar.



"Fundatia lui Soros a avut un rol foarte important in dezvoltarea organizatiilor non-profit din Rusia," a declarat Olga Alexeeva, director al biroului din Moscova al Charities Aid Foundation, o organizatie britanica.





Muzee si Internet



Poate ca in alte parti ale lumii, Soros, in varsta de 72 de ani, ar putea fi o figura necunoscuta. Un evreu ungur ce a supravietuit nazistilor devenind mai tarziu cetatean american, Soros a acumulat o multime de bani pe Wall Street, este cunoscut drept "omul care era sa falimenteze Banca Angliei", si a fost mai tarziu acuzat de a fi declansat criza economica asiatica de la sfarsitul anilor '90. Anul trecut, Soros a fost condamnat pentru dezvaluirea unor informatii confidentiale in Franta, impunandu-i-se o amenda de 2,2 milioane de dolari, o decizie pe care a respins-o, considerand-o "ciudata" si promitand sa faca recurs.



Pentru rusii care cladeau o noua natiune, insa, Soros a fost cel ce a sustinut schimbarea. La inceputuri, acesta a sponsorizat programe prin care mii de oameni de stiinta rusi au beneficiat de burse, dupa suspendarea fondurilor pe care le primeau de la stat. Mai tarziu, acesta s-a alaturat guvernului american in efortul de finantare a deschiderii unui muzeu Andrei Saharov, dizidentul sovietic castigator al premiului Nobel. Soros a introdus internetul in universitatile din provinciile Rusiei, a sprijinit media independenta, a sustinut mai multi artisti si scriitori, a comandat manuale de istorie si ace sterile pentru a lupta impotriva raspandirii SIDA.





Pierderi de 2 mld.$



Desi a cheltuit foarte multi bani, Soros a castigat in acelasi timp foarte mult de pe urma lansarii Rusiei in capitalism. La numai cateva luni dupa ce a denuntat tipul de capitalism ce se dezvolta in Rusia in 1997, Soros s-a alaturat unuia dintre cei mai mari oligarhi ai acestuia, Vladimir Potanin, in cadrul unui consortiu, cu scopul achizitionarii unui pachet de 25% din compania de telecomunicatii Svyazinvest la un pret de 1,9 miliarde de dolari. Soros a pierdut 2 miliarde de dolari un an mai tarziu in contextul crizei financiare din august 1998.



Totusi, Rusia de astazi nu seamana cu superputerea pe punctul de a se prabusi ce era aceasta in 1998. Sub conducerea lui Vladimir Putin, statul rus si-a echilibrat situatia, a platit o parte semnificativa din datorii si a cladit o economie in crestere in locul celei aflate pe marginea prapastiei. Cel putin cativa din capitalistii acuzati de Soros au incercat sa-si refaca reputatia prin activitati caritabile.





Cincisprezece ani de tranzitie sunt suficienti



"Am venit in Rusia pentru a o ajuta sa treaca cu bine printr-o perioada de tranzitie de la o societate inchisa la una deschisa din momentul prabusirii sistemului sovietic...Perioada de tranzitie a luat sfarsit. Cincisprezece ani de tranzitie sunt suficienti," a declarat Soros. Desi mai sunt multe lucruri de facut, este momentul ca rusii sa le faca singuri.



Aceasta schimbare este marcata chiar prin faptul ca unul din noii oligarhi generati in urma acestei tranzitii are o avere ce o eclipseaza pe cea a lui Soros. Mihail Kodorkovski, presedintele Yukos, cea mai mare companie petroliera a Rusiei, are o avere de 8 miliarde de dolari, ocupand locul 26 in cadrul listei celor mai bogate persoane alcatuita de revista Forbes, in comparatie cu averea de 7 miliarde a lui Soros si locul 38 ocupat de acesta.



Kodorkovski a fost primul rus ce a initiat activitati filantropice in Rusia, Yukos donand o suma de 50 milioane de dolari annual. Acesta a adoptat interesul lui Soros fata de oamenii de stiinta, structurand chiar numele noii sale organizatii dupa cea a predecesorului sau, si anume Open Russia Institute.



In ansamblu, sumele oferite de filantropii locali totalizeaza 500 milioane de dolari annual, conform Charities Aid Foundation, iar pentru prima data anul trecut, cea mai mare parte a bugetului fundatiei a provenit de la rusi.



"In mod evident, situatia s-a schimbat in Rusia in ultimii 10 ani," a declarat Alexeeva. "Rusia este o tara bogata si in ciuda problemelor pe care le intampinam activitatile filantropice incep sa se institutionalizeze in aceasta tara".



Totusi, multi se tem ca aceste activitati nu s-au dezvoltat sufiecient pentru a compensa plecarea lui Soros.





Urmeaza si altii



Chiar si succesorul lui Soros se indoieste de capacitatea sa de a-l inlocui pe acesta. Hugo Erikssen, director in cadrul Yukos, remarca faptul ca plecarea lui Soros ii va determina si pe alti occidentali sa se retraga din Rusia. "Exista pericolul unei reduceri a numarului programelor pentru care nu pot fi gasite fonduri locale," a declarat Erikssen.



Administratia americana a recomandat recent reducerea cu o treime a programelor de asistenta detinate Rusiei. Dupa parerea celor care critica aceasta propunere, este putin probabil ca guvernul rus sa ofere fonduri pentru acest gen de programe.



Decizia lui Soros poate fi privita drept o confirmare a faptului ca Rusia nu mai are nevoie de asistenta din partea Occidentului. Soros a respins insa acest lucru, aratand ca indiferent de progresele pe care le inregistreaza, Rusia este inca departe de genul de societate deschisa pe care-l are in minte. "Nu vreau sa fiu inteles gresit. Viitorul Rusiei este foarte deschis, iar institutiile societatii deschise si media independenta sunt foarte fragile si este o greseala sa fie abandonate. Dar eu nu le abandonez, ci pur si simplu nu mai subventionez statul", a declarat Soros.



Institutul sau se va diviza in 15 organizatii ce-si vor continua activitatea, fiind insa nevoite sa gaseasca alte modalitati de finantare. Soros a anuntat ca-si va reduce finantarea la numai 10 milioane de dolari pe an.



In acelasi timp, Soros a devenit interesat de natiunile corupte aflate in curs de dezvoltare din jurul Rusiei, intentionand sa-si intensifice actititatile in cadrul acestora.





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO