Business Internaţional

Magnatii media, platiti sa doarma in propriul pat

09.05.2005, 18:19 17

Dick Parsons, presedintele Time Warner, si Michael Eisner, fostul CEO de la Disney, au primit numeroase bonificatii salariale pentru casele pe care le detin in Los Angeles si in New York, relateaza CNN Money.

Conform datelor prezentate de compania Time Warner, Parsons, care a primit anul trecut salariu si bonificatii in valoare de 9,5 milioane de dolari (7,32 milioane de euro), a incasat 4.000 de dolari pe luna pentru intretinerea apartamentului sau din Los Angeles.

Parsons primeste atunci cand se afla in Los Angeles un bonus salarial in locul rambursarii cheltuielilor hoteliere de afaceri. Pana acum, presedintele Time Warner a primit 175.000 de dolari (135.000 de euro) pentru apartamentul sau din Los Angeles.

ãPlata chiriei pentru apartamentul domnului Parsons este o cheltuiala de afaceri. Este un beneficiu in ceea ce priveste confortul, siguranta si confidentialitatea tranzactiilor?'', a spus un purtator de cuvant al Time Warner.

Time Warner detine televiziunea CNN si site-ul de informatii financiare CNN Money.

Parsons nu este singurul presedinte care primeste bani pentru ca sta acasa. Alti directori media de top, precum Eisner si Bob Iger de la Disney sau Tom Freston si Leslie Moonves de la Viacom, au primit bani pentru calatorii de afaceri, chiar daca au locuit in case personale sau inchiriate.

Corporatiile americane au cerut socoteala pentru aceste asa-zise calatorii de afaceri ale directorilor, dar au aflat ca totul este legal. Cercetarile amanuntite din ultimii ani, investitorii nemultumiti si corporatiile au determinat companiile media sa fie mai transparente in ceea ce priveste modul in care directorii primesc compensari. Acesta este primul an in care trusturile Time Warner si Disney au dezvaluit aceste rambursari salariale.

Iger, presedintele Disney, si Eisner, fostul CEO, primesc bani pentru apartamentele pe care le detin sau le inchiriaza atunci cand calatoresc de la sediul companiei din Burbank, California, catre New York. Eisner, care a primit in 2004 un salariu in valoare de 8,25 de milioane de dolari (6,35 milioane de euro), primeste lunar 10.000 de dolari (7,7 milioane de euro) pentru un apartament din New York. Compania Disney a declarat ca aceasta suma nu acopera costul total al locuintei.

Eisner a incasat, de asemenea, aproape 735.000 de dolari (567.000 de euro) in 2004, pentru servicii de protectie personala si securitate.

Conform cotidianului The Wall Street Journal, apartamentul se afla in Hotelul Pierre, situat pe Fifth Avenue din Midtown Manhattan si a apartinut mamei sale. Compania Disney nu a facut nici un comentariu referitor la acest lucru.

Iger, care i-a luat locul lui Eisner, a incasat 267.000 de dolari (206.000 de euro) in anul 2002 pentru schimbarea locuintei si pentru intretinerea unui apartament din New York in perioada 2000-2002. La acea vreme, conducea ABC Television, care are sediul in New York. Iger a avut in 2004 un salariu in valoare de 8,5 milioane de dolari (6,55 milioane de euro).

Moonves, copresedintele Viacom, care locuieste in Los Angeles, dar are o casa in New York, a primit anul trecut 105.000 de dolari (81.000 de euro), pentru ca a condus afacerile stand in acea locuinta, in locul unui hotel din New York.

Freston, celalalt copresedinte, care locuieste in New York, dar detine o casa in Los Angeles, a incasat 43.100 de dolari (33.200 de euro) pentru acelasi lucru.

Conform datelor companiei Viacom, Freston si Moonves au primit in 2004 salarii si bonificatii in valoare de 20 de milioane de dolari (15,4 milioane de euro). De la recenta lor promovare, cei doi copresedinti au refuzat sa mai primeasca bonificatii.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO