Business Internaţional

Magazinul moscovit Gum, un simbol al comertului socialist, a fost vandut

17.02.2004, 00:00 318



Un om de afaceri moscovit a cumparat o mare parte din actiunile GUM, legendarul magazin de retail de pe vremea fostei Uniuni Sovietice aflat in Piata Rosie in apropiere de Kremlin, si intentioneaza sa transforme acest simbol al privilegiilor de care se bucurau membrii partidului comunist intr-un supermarket, anunta The Guardian.



GUM era un popular centru comercial in decursul erei comuniste. In anul 1921, insa, acesta a fost rezervat exclusiv statului comunist, de aici putandu-se achizitiona bunuri rare.



De la prabusirea imperiului sovietic complexul a inceput sa simbolizeze extravaganta celor mai bogati oameni ai Rusiei, adapostind in prezent adevarate siruri de buticuri scumpe printre care trec in graba turisti uimiti si armata de milionari ai capitalei.



Saptamana trecuta, insa, Bosco di Ciliegi, o companie de articole de lux din Rusia, a platit 100 milioane de dolari pentru un pachet de 50% din actiunile complexului, conform cotidianului rus de afaceri Kommersant citat de The Guardian, in cadrul poate celei mai ample tranzactii incheiate in sectorul de retail al Rusiei in perioada capitalista post-sovietica.



Bosco di Cilliegi, fondata in 1991 ca importator de articole de vestimentatie din Italia, detine 46 de magazine in Moscova, St Petersburg, Samara si Novosibirsk, distribuind marci de articole de lux cum ar fi Max Mara, Etro, Alberto Feretti si Kenzo.



Directorul companiei, Mihail Kusnirovic, a declarat pentru Kommersant ca primul pas ce va fi luat de companie cu privire la cladirea istorica din Piata Rosie vizeaza deschiderea unui urias supermarket la parter.



Din ce in ce mai multe supermarketuri sunt construite in Moscova, supermarketuri ce aprovizioneaza clasa de mijloc in crestere a capitalei, clasa ai carei membri erau in trecut nevoiti sa mearga in piete aglomerate pentru a-si face cumparaturile.



Kusnirovic a declarat ca intentioneaza sa transforme complexul intr-un adevarat Harrods in stil rusesc, inlocuind probabil unele dintre buticurile in franciza cu un magazin mai mare menit sa-i atraga pe turisti.



Aceasta este numai una dintr-o serie de schimbari prin care va trece aceasta piata istorica a Rusiei in urmatorii ani. O companie spaniola a obtinut dreptul de a cladi un mare hotel de lux si un cazino in apropierea complexului GUM, vis-a-vis de Kremlin.



Oaspetii guvernului rus vor fi probabil atrasi de apartamentele, parcarea si mesele de blackjack ale acestui hotel.



La cativa metri distanta un alt punct de reper al Moscovei este amenintat: cel mai mare hotel din Europa, hidosul Rossiya.



Primarul Moscovei, Iuri Luskov, si-a exprimat dorinta de a darama aceasta cladire rectangulara ce include 3.000 de camere. Acesta a declarat saptamana trecuta ca aceasta cladire, construita in anul 1967, este "straina" si "imposibil de administrat", fiind necesara demolarea sa.



Au existat unele temeri ca primarul Moscovei ar putea umple acest spatiu cu un alt exemplu al stilului sau arhitectural preferat, un zgarie-nori, insa oficialii au declarat ca acest lucru este exclus. In schimb, planurile preliminare pentru acest spatiu vizeaza construirea unei parcari pe mai multe niveluri.



Profitul obtinut de GUM pe anul 2003 este estimat la aproximativ 17 milioane de dolari, pe fondul unor venituri in valoare aproximativa de 77 milioane de dolari, conform United Financial Group.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO