Business Internaţional

LVMH vrea 100 mil.euro de la Morgan Stanley

27.11.2002, 00:00 10

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton a initiat proceduri legale impotriva Morgan Stanley, acuzand existenta unor conflicte de interese in interiorul diviziei de analiza a bancii de investitii legate de cel mai mare grup de bunuri de lux din lume.
Procesul, care a fost initiat la Curtea Comerciala din Paris la inceputul acestei luni, pretinde ca analiza efectuata de Morgan Stanley cu privire la LVMH nu este corecta, avand in vedere relatia apropiata dintre banca de investitii si compania rivala a LVMH, Gucci. Se pare ca LVMH vrea ca banca sa-i plateasca daune in valoare de 100 milioane de euro. Acest proces reprezinta o noua etapa in ceea ce priveste controversa legata de independenta diviziilor de analiza ale bancilor de investitii.
Bancilor de investitii de pe Wall Street li s-a cerut sa-si reformeze diviziile de analiza dupa ce Eliot Spitzer, avocatul general al orasului New York, a descoperit dovezi legate de faptul ca asupra analistilor au fost exercitate presiuni in sensul publicarii unor analize favorabile in cazul unor clienti. De asemenea, procesul reprezinta o noua etapa si in cazul disputei dintre Bernard Arnault, presedintele LVMH, si mologul sau de la Gucci, Domenico De Sole.
Anul trecut, Arnauld a renuntat la ambitia sa de a achizitiona Gucci, vanzandu-si pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei lui Francois Pinault, finantistul francez rival.
Intr-o nota, Morgan Stanley spune ca "MS respinge categoric acuzatiile LVMH si sustine integritatea analizei sale".
In proces este implicata si Claire Kent, cea care a condus operatiunile de analiza legata de grupul de bunuri de lux. Claire a fost numita cel mai bun analist din acest sector din ultimii opt ani, conform revistei Institutional Investor. Purtatorul de cuvant al Morgan Stanely a refuzat sa comenteze. Oficialii Gucci au adoptat aceeasi atitudine.
Morgan Stanley este principala banca cu care colaboreaza Gucci. Aceasta a intermediat listarea grupului din 1995 si a consiliat-o in apararea impotriva incercarii lui Arnauld de a castiga controlul asupra companiei in perioada 1999-2001. Conform Thomson Financial, grupul de informatii financiare, Morgan Stanely a consiliat compania Gucci in cazul unor fuziuni si achizitii in valoare totala de peste 10 miliarde de dolari in ultimii patru ani.
Oficialii firmelor rivale de bunuri de lux au ridiculizat acuzatiile LVMH. "Este o strategie destul de riscanta avand in vedere ce scriu unii analisti despre ei," a spus un oficial. "Unii analisti pur si simplu copiaza ce la spune LVMH".
LVMH crede ca acest proces ar trebui privit in contextul incercarii lui Spitzer de a "curata" Wall Street de conflictele de interese care au subminat increderea investitorilor in ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO