Business Internaţional

LVMH si Morgan Stanley se infrunta in procese

28.05.2003, 00:00 17

Lupta in justitie dintre LVMH, cel mai mare grup de bunuri de lux din lume, si banca de investitii Morgan Stanley s-a intensificat recent. Banca a raspuns actiunii in justitie a LVMH, de 100 mil.$, cu un proces in care solicita la randul sau despagubiri de 10 mil.$, informeaza Financial Times.
Disputa a inceput dupa ce compania LVMH a acuzat Morgan Stanely, una dintre cele mai puternice banci de investitii de pe Wall Street, ca divizia sa de analiza de actiuni a dezavantajat-o sistematic, cu scopul de a creste atractivitatea grupului rival Gucci, un client fidel al bancii.
LVMH a colectat 41 de probe, care, sustine grupul, dovedesc lipsa de obiectivitate a angajatei Claire Kent, analista a Morgan Stanley la departamentul de bunuri de lux. Printre probe se numara un CD-Rom cu 1.900 de pagini de analiza din 1999 pana in prezent.
LVMH solicita bancii Morgan Stanley despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari.
La randul sau, Stephan Newhouse, presedintele grupului Morgan Stanley International, a declarat: "Aceste demersuri sunt o tentativa de a compromite reputatia bancii Morgan Stanley si de a distruge reputatia Clarei Kent".
Banca de investitii sustine ca LVMH a extras din context cuvintele analistei, si adesea le-a trucat si le-a manipulat pentru a-si sustine pozitia.
Analista s-a aparat declarand ca toate comentariile sale cu privire la LVMH au fost justificate. "Daca analistii ar incerca sa se autocenzureze, accentuand atuurile companiei si ignorand slabiciunile, acesata ar compromite sensul muncii lor".
Bancile de investitii incearca sa evite pe cat posibil procesele civile, mai ales dupa ce sectorul a trebuit sa plateasca 1,4 miliarde de dolari in pentru reglarea acuzatiilor aduse de statul New York, la initiativa procurorului general, Eliot Spitzer. In acest proces, bancile de investitii au fost acuzate ca au crescut nejustificat ratingul actiunilor unor companii pentru a atrage clienti la divizia de investitii.
LVMH pretinde ca Morgan Stanley a exagerat intentionat riscul unei retrogradari a riscului de credit, ceea ce a crescut semnificativ costurile creditului pentru LVMH. Pe 17 iulie 2002, Claire Kent a scris ca LVMH este amenintata de o reducere a ratingului de credit.
Morgan Stanley sustine ca afirmatiile sale nu faceau altceva decat sa reflecte "perspectiva negativa" pe care agentia internationala de rating Standard & Poor's o acordase grupului LVMH.
Tribunalul a cerut ambelor parti sa prezinte concluziile pe 15 septembrie.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO