Business Internaţional

Luxul pe banii statului, ipocrizia, microfoanele, bârfa, homarul şi vinul de 1.200 de dolari pe banii alegătorilor au dărâmat guvernul polonez

Luxul pe banii statului, ipocrizia, microfoanele, bârfa,...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2015, 20:01 3308

Zlotul s-a depreciat uşor, bursa de la Varşovia a scăzut minimal, iar costurile de finanţare ale Poloniei abia dacă s-au clintit după ce mai mulţi miniştri şi politicieni de rang înalt au demisionat pentru a „spăla“ onoarea partidului de guvernare, pătată de „scurgerea“ a mii de pagini cu informaţii confidenţiale dintr-o anchetă despre înregistrările unor convorbiri private com­pro­miţă­toa­re. Polonia este cea mai mare şi mai stabilă economie din estul Europei.

Lovitura dată guvernului vine du­pă ce opoziţia a preluat pre­şe­dinţia şi are po­ten­ţial letal pentru partidul aflat la guvernare deoarece pentru octombrie sunt programate alegeri parlamentare.

„Guvernul polonez este în haos“, scrie Krakow Post. Au demisionat ministrul trezoreriei Wlodzimierz Karpinski, ministrul sănătăţii Bartosz Arlukowicz şi cel al sporturilor Andrzej Biernat. De asemenea, şi-au dat demisia secretarul de stat pentru economie Tomasz Tomczykiewicz, subsecretarul trezoreriei Rafal Baniak şi secretarul de stat pentru mediu Stanislaw Gawlowski.

Dar demisia cea mai răsunătoare este, poate, cea a preşedintelui Seimului (principala cameră a parlamentului) Radoslaw Sikorski. Sikorski a fost unul dintre cei mai ambiţioşi miniştri de externe din Europa şi un opozant înrăit al acţiunilor Rusiei în Ucraina. El a sprijinit puternic protestele de la Kiev care l-au forţat pe preşedintele Viktor Ianukovici să fugă din ţară.

Lista demisionarilor îi mai cuprinde pe Jacek Rostowski, fost ministru de finanţe şi apoi consilier al premierului Ewa Kopacz şi pe şeful serviciilor secrete Jacek Cichocki.

Cel mai recent sondaj de opinie aduce veşti cumplite pentru partidul aflat la guvernare Platforma Civică. Acesta ar primi 24% din voturi în alegeri, în timp ce partidul de opoziţie Lege şi Justiţie ar atrage 32% din voturi. Grupul antisistem fondat de fostul punker Pawel Kukiz ar fi susţinut de 20% din electorat. 

Zlotul polonez a întâmpinat veştile cu o depreciere de aproape 1% faţă de dolar, dar ulterior şi-a revenit şi chiar s-a întărit. Yieldurile obliga­ţiunilor pe zece ani au sărit minimal, cu 0,01-0,02 puncte procentuale. Bursa de la Varşovia a înregistrat scă­deri de până la 0,5%.

Polonia este totuşi cea mai mare şi mai stabilă economie est-europeană.

 

Homari şi vin de 1.200 de dolari pe banii alegătorilor

Dezastrul a început cu prânzuri de 500 de dolari şi sticle de vin de 1.200 de dolari la unele dintre cele mai scumpe restaurante poloneze şi mici microfoane ascunse de ospătari care au înregistrat în 2013 conversaţiile nu tocmai politicoase ale politicienilor. Conversaţiile înregistrate ilegal au fost făcute publice de presă şi i-au scandalizat pe polonezi.

Într-una din acestea, vicepremierul Elzbieta Bienkowska îi explica şefului biroului anticorupţie că „numai idioţii lucrează pentru 6.000 de zloţi pe lună“. Salariul mediu în Polonia este jumătate din această sumă.

În iunie 2013, guvernatorul băncii centrale Marek Belka a fost înregistrat spunându-i ministrului de interne că ar putea ajuta guvernul să câştige alegerile relaxând politica monetară, dar doar dacă ministerul de finanţe va fi înlăturat din guvern. Legea poloneză scrie că banca centrală trebuie să fie independentă de politică, notează BBC. Banca centrală a anunţat că Belka nu va demisiona.

Oferta a fost doar un aperitiv în comparaţie cu dialogul savuros surprins între Sikorski, pe atunci ministru de externe, şi ministrul de finanţe Rostowski.

Sikorski a caracterizat alianţa Poloniei cu SUA drept de „c****“ şi „inutilă, iar relaţia a comparat-o cu „sexul oral“ (făcut americanilor de partea poloneză).

Sikorski a condus greve studenţeşti în Polonia comunistă în anii ’80, iar apoi a primit ayil politic în Marea Britanie. A studiat la Oxford şi apoi a devenit correspondent de război în Afganistan şi Angloa. Sikorski a fost unul dintre puţinii miniştri de externe din Europa, dacă nu singurul, care a avut experienţa frontului.

În Anglia, Sikorski s-a căsătorit cu jurnalista americană Anne Applebaum, câştigătoare a premiului Pulitzer. Pentru mulţi polonezi, comentariile lui Sikorski arată că politicienii au două feţe.

Prânzurile scumpe, pe care puţini din Polonia şi le-ar putea permite, şi conversaţiile despre trabucuri cubaneze sunt ridicole în ochii polonezilor.

„Polonezii sunt înfuriaţi că politicienii, lobby-iştii şi oamenii de afaceri dezbat stratageme politice şi afaceri în timp ce înfulecă pui de homar, mese exotice şi scumpe plătite din banii contribuabililor“, scrie AP.

 

Cu degetul spre Moscova

La câteva zile după ce revista Wprost a început să publice înregistrările, poliţia a percheziţionat sediul publicaţiei, confiscând laptopuri chiar din mâinile jurnaliştilor. Guvernul a lansat o anchetă penală şi a arătat cu degetul spre Moscova. Platforma Civică a rezistat scandalului iniţial. Premierul Donald Tusk a renunţat la cabinet pentru a prelua preşedinţia Consiliului European, cea mai înaltă funcţie deţinută de un politician polonez. Sikorski a devenit preşedintele parlamentului.

Dar scandalul a erupt cu putere săptămâna aceasta când bloggerul şi activistul Zbigniew Stonoga a publicat 2.500 de pagini de documente secrete ale investigaţiei privind înregistrările ilegate, notează The Washington Post. Stonoga spune că a găsit informaţiile – mărturii ale acuzaţilor şi martorilor, date personale şi dovezi pentru construirea cazului - pe site-uri din China, susţine agenţia de presă a Kremlinului Sputnik News.

Politicienii polonezi au susţinut că Moscova stă în spatele scandalului, prin care vrea să obţină control mai mare în regiune. Sub Platforma Civică, Polonia a fost un parteneriat apropiat al SUA, trimiţând trupe în Irak şi Afganistan.

Dacă Rusia este capul răutăţilor, atunci planul Moscovei a avut recul vătămător pentru ruşi. Noul preşedinte, Duda, a promis sprijin mai mare pentru Ucraina în lupta ei cu separatiştii proruşi. Procurorii spun că înregistrările au fost făcute de ospătari care au acţionat la ordinele unor oameni de afaceri polonezi.

Politicienii nu au negat că înregistrările sunt autentice.

 

Premierul polonez Ewa Kopacz: „În numele Platformei Civice, prezint scuze sincere susţinătorilor noştri, dezgustaţi şi iritaţi de ceea ce au auzit de pe aceste înregistrări“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO