Business Internaţional

Cine este naţionalistul Andrzej Duda, surpriza alegerilor prezidenţiale din Polonia

Andrzej Duda

Andrzej Duda

Autor: Bogdan Cojocaru

12.05.2015, 00:05 826
Andrzej Duda, candidatul din partea opoziţiei care a câştigat spre surpriza tuturor primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia, este doctor în drept, promovează un curent naţionalist şi s-a făcut remarcat pe scena politică prin relaţiile apropiate cu fostul preşedinte Lech Kaczynski, ucis în 2010 în Rusia într-un accident aviatic care a decimat clasa politică poloneză.

Duda s-a prezentat în faţa ale­gă­torilor drept „candidatul polo­nezilor patrioţi” şi urmaş al fostului preşedinte Lech Kaczynski, renumit pentru euroscepticismul său, scrie Euronews.

Politicianul a fost consilier al fostului preşedinte Lech Kaczynski şi a deţinut funcţia de subsecretar de stat în Ministerul de Justiţie în

2006 - 2007, în guvernul condus de fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski.

De altfel, Jaroslaw-Kaczynski, actualul lider al partidului conservator, de opoziţie, Lege şi Justiţie, şi-a arătat susţinerea faţă de Duda, spunând la finalul anului trecut că politicianul este „candidatul tuturor celor care vor o Polonie puternică”, potrivit Radio Poland.

Lege şi Justiţie susţine o viziune bazată pe promovarea mândriei naţionale şi a valorilor catolice şi susţine necesitatea unui sistem de asistenţă socială puternic.

De altfel, Duda a obţinut cele mai multe vo­turi în regiunile de la graniţa cu Ucraina şi Belarus, locuitorii din estul Poloniei fiind recunoscuţi pentru orientarea conservatoare, potrivit BBC.

Duda a obţinut 34,8% dintre voturi în cursa prezidenţială, în spatele său clasându-se actualul preşedinte Bronislaw Komorowski, cu 32,2% dintre voturi, deşi sondajele de opinie realizate înaintea alegerilor anticipau o diferenţă de 10 procente în favoarea lui Komorowski, relatează EurActiv.

Rezultatele alegerilor sugerează creşterea ne­mulţumirilor polonezilor faţă de politica puternic pro-Uniunea Europeană a actualului partid de guvernare, Platforma Civică. Forma­ţiu­nea de centru-dreapta, care conduce Polonia din 2007, şi-a orientat acţiunile spre susţinerea mediului de afaceri şi a investitorilor, scrie The Guardian.

Duda a fost ales ca europarlamentar anul trecut, el alăturându-se grupului conservatorilor şi reformiştilor din Parlamentul European, este doctor în drept şi a lucrat ca lector universitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO