Business Internaţional

Lupta la cutite pentru un contract militar de zece miliarde de lire sterline

12.09.2003, 00:00 21



Companiile Rolls-Royce, VT Group (Marea Britanie) si Lockheed-Martin (SUA) incearca sa obtina un contract in valoare de zece miliarde de lire sterline (15,91 miliarde de dolari) pentru dotarea fortelor aeriene cu tehnologia necesara stagiilor de pregatire a pilotilor.



In luna iulie, Ministerul Apararii a semnat un contract pentru achizitionarea de noi aparate de lupta produse de compania britanica BAE Systems Plc. Pana la inceputul anului 2006, oficialii trebuie sa selecteze si tehnologia aferenta care va facilita antrenamentele pilotilor militari.



'"Asocierea celor trei companii va pune la dispozitia autoritatilor britanice cea mai buna si mai competitiva solutie'", a apreciat John Boughton, directorul departamentului Rolls-Royce de relatii cu clientii din sectorul de aparare si industria aerospatiala.



Paul Lester, directorul executiv al VT Group, a subliniat ca cele trei companii au colaborat si in trecut.



'"Parteneriatul intareste pozitia noastra si ne ofera o sansa reala de a castiga acest proiect. Astfel, VT Group isi va putea adjudeca o parte din cele aproape zece miliarde de lire sterline anticipate'", a aratat Lester.



Procesul de pregatire a pilotilor va implica echipaje din cadrul fortelor aeriene si maritime din Marea Britanie - Royal Air Force, Royal Navy si Army Air Corps.



James Keeler, directorul de proiect din cadrul Lockheed Martin, a precizat ca grupul VT detine experienta in domeniul pregatirii pilotilor militari, in timp ce Rolls-Royce va contribui prin elaborarea strategiilor administrative. Compania americana pregateste pilotii si echipajele aeriene din cadrul armatei americane.



Oferta celor trei companii ar putea intra in concurenta cu o propunere inaintata de BAE.



'"Vom participa la licitatia pentru acest proiect. Am discutat cu mai multi posibili parteneri, dar nu am ajuns deocamdata la nici un acord. Consideram ca BAE dispune de toate aptitudinile necesare unui astfel de contract'", a aratat un reprezentant al producatorului britanic.



BAE Systems participa la proiecte pentru antrenarea pilotilor din Arabia Saudita si Australia si ofera cursuri similare in Marea Britanie.



La sfarsitul lunii iulie, autoritatile de la Londra au anuntat ca vor cumpara pana la 44 de avioane de antrenament Hawk de la BAE Systems, intr-un contract estimat la 800 de milioane de lire (1,29 miliarde de dolari).



Cele mai recente contracte de vanzare de aparate Hawk au fost incheiate cu Africa de Sud, Canada si Bahrain. Printre concurentii BAE in acest segment se numara Aermacchi, o unitate a Finmeccanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO