Business Internaţional

Lupta in doi pentru Alitalia se incinge

Lupta in doi pentru Alitalia se incinge

Alitalia nu a mai inregistrat profituri de mai bine de un deceniu

18.12.2007, 17:17 12

In lupta pentru pachetul majoritar al companiei aeriene Alitalia, grupul Air France-KLM ofera o investitie de 750 de milioane de euro, iar Air One (Italia) reinnoirea flotei si rute noi spre China si America, scrie International Herald Tribune.
In cazul in care sunt alesi de reprezentantii companiei italiene, Air France-KLM promit o investitie imediata de 750 mil. euro (1,1 mil. dolari). Banii vor fi livrati sub forma de majorare de capital. Jean-Cyril Spinetta, CEO al Air France, a declarat ca grupul condus de el doreste achizitionarea integrala a Alitalia, prin intermediul unui schimb de actiuni care o va transforma in partener al grupului european. In plus, Air France s-a oferit sa rascumpere obligatiunile aflate pe punctul de a expira ale Alitalia.
Obiectivul principal stabilit de Air France este reabilitarea imaginii Alitalia ca unul dintre principalii operatori aerieni europeni. O mare parte a investitiei va fi utilizata pentru innoirea flotei existente, prin imbunatatirea designului si adaugarea de mijloace de divertisment pentru pasageri. De asemenea, prioritatea grupului francez este reinnoirea flotei, prin inlocuirea aeronavelor Boeing 767 si MD80 cu modele mai noi si mai moderne.
Spinetta a mai declarat ca flota Alitalia va fi reinnoita cu "cate doua-trei avioane noi pe an", iar disponibilizarile "nu vor depasi 1.000- 1.500 de angajati". De asemenea, directorul Air France a mai promis noduri aeriene noi in Amsterdam, Paris si Roma. Rivalii de la Air One, compania aeriana numarul doi ca marime din Italia, promit o investitie de un miliard de euro in cazul in care le este acceptata oferta de cumparare.
Presedintele Air One, Carlo Toto, a declarat pentru Corriere della Sera ca suma totala investita va fi de 4,3 mld. euro, folositi la modernizarea si reabilitarea imaginii Alitalia. Planurile Air One includ achizitionarea a 130 de avioane noi si disponibilizarea a 2.000 de angajati, conform datelor furnizate de proprietarii actuali ai Alitalia, compania AP Holding. Grupul italian Air One a comandat deja 90 de aeronave Airbus A320 si urmeaza sa mai adauge inca 20 de aeronave de cursa lunga la flota Alitalia. De asemenea, Air One promite extinderea rutelor Alitalia prin adaugarea de noi destinatii in America si Orientul Indepartat, dintre care trei numai in China.
Planul menit sa repozitioneze Alitalia printre cele mai mari companii aeriene europene include de asemenea alianta cu un partener international, caruia reprezentantii AP Holding nu i-au precizat numele.
Air One si Air France-KLM incearca sa preia pachetul de 49,9% din actiunile Alitalia. Pentru Air One, achizitia ar insemna reabilitarea unei companii cu o flota de sapte ori mai mare decat cea proprie, care nu a inregistrat profituri operationale de mai bine de un deceniu. Air France-KLM este deja actionar al companiei aeriene din Italia, detinand 2% din actiunile acesteia si fiind partenera in alianta SkyTeam. Conducerea Alitalia se va intalni azi pentru a decide cine va fi cumparatorul celor 49,9% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO